lagano i ukusno

Znate li koje je ljetno hit jelo? Ovaj recept je sve što vam treba

Sezona je tikvica i prava je šteta ne pripremiti popečke, savršeni za prilog ili međuobrok. Valjušci od tikvica su jednostavno i brzo gotovo jelo, savršeno za vruće i lijene ljetne dane.

Za ovaj recept, koji donosi stranica Simply Recipes potrebno je pripremiti smjesu od tikvica jaja, brašna, mladog luka, začinskog bilja i limuna. Nakon toga se oblikuju valjušci i peku na zagrijanog ulju dok lagano ne porumene s obje strane.

Poslužite ih s umakom od kiselog vrhnja, limuna i bijelim lukom, ili možete to preskočiti i samo poslužiti s malo jogurta, bit će jednako slasno.

A za tu je i vrlo koristan trik da svježe naribane tikvice ocijedite od viška vode. Naime, svježe tikvice pune su vode, a oko ih ne ocijedite valjušci će biti kašasti. No, ako naribane tikvice posolite i ostavite da se ocijede u cjedilu iznad zdjele, so će pomoći izvući višak vode.

Valjušci od tikvica odlični su kao prilog od povrća ili jednostavno predjelo, a uz ukusnu juhu i salatu lako mogu biti i glavno jelo za vrućih ljetnih dana. Poslužite ih uz meso, zelenu salatu ili čak puz pečeno jaje za brzinski ručak.

Potrebni sastojci:

Za tikvice:

450 g tikvica
1 kašičica soli

Za umak:

120 ml kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
1 režanj sitno nasjeckanog bijelog luka
1/2 kašičice limunove korice
1 kašičica soka od limuna
Prstohvat soli

Za valjuške:

1 veliko jaje
50 g brašna
3 mlada luka, sitno nasjeckana
1 kašičica svježeg timijana, mljevenog
1 kašičica svježeg bosiljka, mljevenog
1/2 kašičice limunove korice
1 kašičica košer soli (više po ukusu)
1/4 kašičice crnog bibera
12 ml maslinovog ulja ili ulja uljane repice

Priprema:

Posolite i ocijedite tikvice: Naribane tikvice pospite s otprilike 1 kašičicom soli. Stavite u sito ili cjedilo iznad zdjele. Pustite da odstoje 10 minuta. Pritisnite ih drvenom kuhačom kako biste istisnuli višak vode. Tikvice zamotajte u papirnate ručnike i pokušajte iscijediti još tekućine.

Priprema umaka: Umutite kiselo vrhnje, mljeveni bijeli luk, limunovu koricu, limunov sok i prstohvat soli u zdjeli i ostavite sa strane.

Priprema valjušaka: Umutite jaje u velikoj zdjeli. Dodajte naribane tikvice, brašno, nasjeckani mladi luk, majčinu dušicu, bosiljak, koricu limuna, so i biber. Sve dobro pomiješajte da se smjesa sjedini.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Na zgrijano ulje stavljajte pune kašike tijesta u tavu. Lagano poravnajte stražnjim dijelom kašike. Pecite, jednom okrećući, dok valjušci ne porumene, 4-6 minuta sa svake strane. Pečene valjuške prebacite na tanjir obložen papirnatim ručnikom, posolite i zatim ponovite sve dok ne potrošite smjesu. Poslužite uz umak dok su još topli.