Mnogi misle da su mlijeko i vrhnje gotovo isto, posebno kada je kuhanje u pitanju, te da je razlika samo u gustoći, ali prava je istina da postoji nekoliko ključnih razlika koje ih čine posebnima. Iako su istog životinjskog porijekla njihove različite komponente i sadržaj masti omogućuju da igraju različite uloge u receptima i jelima.
Ovisno o tome kako ih ljudi koriste, mlijeko i vrhnje mogu poboljšati okus i teksturu jela. No, važno je znati kada je bolje koristiti mlijeko, a kada vrhnje jer se zbog različitih svojstava bolje uklapaju u različite vrste jela, piše Tasting Table.
Razlika između mlijeka i vrhnja
Razlika između mlijeka i vrhnja ponajprije je u količini mliječne masti, koja se kreće od 0 posto do 60 posto, ovisno o vrsti proizvoda.
Sirovo mlijeko je osnova za mnoge mliječne proizvode. Može se razdvojiti u različite vrste, od nemasnog mlijeka s gotovo nula posto mliječne masti do vrhnja s visokim postotkom masti. Mlijeko može imati između 0 posto i 3,5 posto mliječne masti, dok vrhnje počinje s 12 posto za kiselo vrhnje, a može doseći i do 60 posto za čvrsto vrhnje.
Zatim postoji "pola-pola", kremasti dodatak za kavu koji se sastoji od pola mlijeka i pola laganog vrhnja. Obično ima minimalnih 10,5 posto mliječne masti i dolazi u malim kapsulama. Ove mliječne varijante imaju veliku ulogu u kuhanju jer značajno utječu na okus i teksturu jela.