donosimo recepte

Znate li šta su mekike i u čemu je razlika između njih i uštipaka

Svi pamtimo ukus mekika iz djetinjstva. Uz mekike, naše djetinjstvo obilkežili su i uštipci. I jedno i drugo rado se prave u mnogim domovima.

Ali, mnogi ljudi ne znaju koja je zapravo razlika između ova dva specijaliteta.

Mekike se prave kao i uštipci, s tom razlikom što se uštipci vade kašikom i spuštaju u zagrijano ulje, a mekike se oblikuju rukom u duguljast oblik, pa prže. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadjevima, a neke domaćice preporučuju da se u tijesto doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.

Sastojci za mekike

1 kg mekog brašna tip 500

pakovanje svežeg kvasca

1 jaje

1 kašičica soli

800 ml mlake vode (ili pola mlijeka, pola vode)

Priprema

U vanglu prosijemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu.

Zamijesimo meko tijesto, rjeđe nego za hljeb.

Tijesto treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle.

Sad tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.

Kada naraste, treba ga premijesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.

Mekike se prže na umjerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi.

Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dvije istovremeno.

Kad je tijesto naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo tijesta, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću (ne vrelu!) masnoću.

Ako je ulje previše zagrijano, mekike će spolja zagorjeti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave.

Pržiti ih po nekoliko minuta sa obje strane, pa vaditi na salvetu da se ocijedi višak masnoće.

Sastojci za uštipke

4 jaja

500 g jogurta

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

Priprema

Umutite jaja, pa dodajte jogurt.

Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosijano brašno sa praškom za pecivo.

Lijepo promiješajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja.

Pržite i vadite na ubrus da se ocijede.