Politika

Zukić ponovo o formiranju vlasti bez SDA: Kao da govorite o opcijama da neki bosanski fudbalski tim pobijedi Real

Muamer Zukić uputio 'repliku' Schmidtu

Muamer Zukić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ponovo se oglasio danas s tvrdnjom da "ne postoji primjer u historiji, a da se ni u pravnoj teoriji razmatrala mogućnost, da se promijeni ustav kako bi se jednoj političkoj stranci ili nekolicini njih omogoćilo formiranje vlasti".

"Tako da nametanje novih ustavnih rješenja od strane visokog predstavnika nije jedno od rješenja za uspostavu vlasti u FBiH. Pojedini političari i neki mediji uporno pokušavaju nametnuti narativ u kojem je to opcija. Za početak jedna od opcija. A na kraju bi zapravo bila jedina opcija, odnosno od starta se na nju računalo".

Zukić kaže da bi nas "takvo štelovanje propisa, odnosno najvećeg i temeljnog akta jedne države, u korist nekoga i za potrebe konkretnog slučaja, odvelo u pravnu nesigurnost nezabilježenu u modernim državama".

"To vam je kao da govorite o opcijama po kojima bi neki bosanski fudbalski tim mogao pobijediti Real - ili će sakupiti ekipu potrebnu za pobjedu ili će UEFA povećati gol Reala sa 7 na 15 metara. Ovo drugo ne može biti opcija, ako smo ozbiljni ljudi. Politički dogovor nema alternativu - to je jedina opcija! Zato gospodo za stol i dogovor!", napisao je Muamer Zukić na svom Facebook profilu.

Podsjećamo, Zukić je u ranije izjavio da imenovanje Vlade FBiH ne može bez SDA te da čak i neki delegati Osmorke podržavaju blokadu SDA koju provodi Refik Lendo jer je to ustvari odbrana Bošnjaka.

Odgovorio mu je Aljoša Čampara, delegat NiP-a u Domu naroda FBiH.

“Bošnjacima je dosta laži, politikanstva, šupljih priča, kriminala, korupcije i postavljanja stranačkih interesa iznad državnih. Kolega Zukiću da vam uprostim, Bošnjacima je dosta SDA”, naveo je Čampara.