Sport

Zvjezdan Misimović za Raport: Mnogo faktora igra ulogu u izboru selektora, fokus mora biti na baražu

Zvjezdan Misimović više od 80 puta nosio je dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i spada među igračke legende "Zmajeva".

Danas je direktor A-reprezentacije, u ulozi u kojoj služi kao spona između reprezentativnog tabora i rukovodstva Nogometnog saveza BiH.

Misimović: Ponovo aktuelna tema selektora

U opisu posla mu je i pitanje izbora novog selektora. Ta je tema ponovo postala aktuelna nakon sporazumnog prekida saradnje sa već bivšim kormilarom "Zmajeva" Farukom Hadžibegićem.

"Jeste, to je jedan od mojih zadataka, kao dio nekog šireg kruga ljudi koji odlučuju. Kad je u pitanju novi selektor, uvijek ima razgovora, kontakata, ali za sada ništa konkretno.

Za ovako kratko vrijeme ništa nije bilo ni moguće završiti", rekao je Misimović.

"Zmajevi" čekaju novog kormilara

Naglašava da imena navodnih kandidata za selektora koja se provlače kroz medije ne želi komentirati.

"Sva sreća je da imamo dovoljno vremena za izbor selektora, treba dobro razmisliti i napraviti pravu odluku", dodaje Misimović.

Naglašava da će u konačnici odlučiti mnogo faktora, ne želeći otkrivati kakav on profil trenera zagovara.

"Uvijek više faktora odlučuje, od toga da li je neko slobodan pa ostalo. Šta god da odlučimo, mora biti najbolje za reprezentacija i Bosnu i Hercegovinu", dodaje Misimović.

Prethodni selektorski izbor, nažalost, nije donio očekivani rezultat.

Samo četiri utakmice

Saradnja Nogometnog saveza BiH i Faruka Hadžibegića okončana je nakon samo četiri utakmice, odnosno jedne pobjede i tri poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

"Faruk Hadžibegić je trener s velikim imenom, kako igračkim tako i trenerskim. Nažalost, završilo se kako se završilo. Čast je bilo s njim sarađivati.

Zahvaljujem mu se na saradnji i želim mu uspjeh u nastavku karijere", rekao je Misimović.

Misimović i predsjednik NSBiH Vico Zeljković

Pitamo direktora "Zmajeva" šta je krenulo naopako u kvalifikacijama za Euro?

"Šta je loše krenulo? Činjenica je da rezultati nisu bili na nivou osim u prvoj utakmici protiv Islanda. Sigurno je bilo potrebno i malo sreće da se i neke stvari poklope.

Nama su, međutim, tri standardna igrača bili povrijeđeni, to su Denis Hadžikadunić, Rade Krunić i Ermedin Demirović, uz činjenicu da je ovaj termin u junu generalno jako nezgodan", kaže Misimović.

Težak zadatak

O nastavku kvalifikacije kaže:

"Moramo nastaviti graditi ekipu kroz kvalifikacije, pogotovo što imamo mnogo mladih igrača, i boriti se dok god ima šansi za plasman na Euro kroz grupu.

Ipak, treba biti realan i reći da ćemo kroz kvalifikacije teško izboriti direktan plasman. Fokus će vjerovatno biti na baražu".

Naredna sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH vjerovatno će se održati 4. jula. Misimović kaže da je nerealno očekivati da se do tada bilo šta konkretno može riješiti u vezi selektora.

"Sigurno se neće znati do tada, mada se u fudbalu stvari brzo odvijaju i uvijek se nešto može dogoditi, neki kandidat može postati slobodan...

Na treba žuriti, ali treba sve uraditi da posao završimo dovoljno brzo da novi stručni štab bude imao dovoljno vremena da se pripremi za nastavak kvalifikacija u septembru", rekao je Misimović.