Svijet

Erdogan: Neće se pokajati niko ko vjeruje Turskoj i investira u njoj

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da se neće pokajati niko ko bude vjerovao Turskoj i investirao u toj regiji, već da će biti zadovoljan ostvarenjem velike zarade, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju velikog kompleksa za proizvodnju polipropilena u Ceyhanu i ceremoniji koja je održana povodom okončanja niza projekata u provinciji Adana.

On je u obraćanju prisutnima istakao da ni ovog puta nije došao praznih ruku u Adanu i da svečano otvara niz fabrika i realiziranih projekta u koje je iz budžeta i iz privatnog sektora uloženo ukupno blizu četiri milijarde turskih lira (446 miliona dolara).

Svečano su otvorene 63 škole i dva studentska pansiona, kao i dva studentska doma kapaciteta po hiljadu osoba te novi stadion i tri fudbalska terena za mlade.

Erdogan je svečano otvorio i Državnu bolnicu Ceyhan kapaciteta od 250 bolničkih kreveta te sedam ambulanti porodične medicine, kao i novu palatu pravde, dionicu željezničke pruge između Adane i Mersina te niz projekata u drugim oblastima.

"Danas polažemo i kamen temeljac jednoj od najvećih investicija privatnog sektora u Turskoj. Svečano otvaramo i 26 novoizgrađenih fabrika čija izgradnja je završena u jeku pandemije COVID-19. Sve su ovo simboi i pokazatelji kako Turska i u najtežim uvjetima odlučno korača ka zacrtanim ciljevima", poručio je Erdogan.

Veliki Kompleks za proizvodnju polipropilena gradi se u industrijskoj zoni koja je u Cehyanu otvorena 2007. godine, a kompanija koja to gradi investira 1,7 milijardi dolara i to u saradnji s alžirskim partnerom koji će nabavljati sirovinu.

"Cilj je da kompleks bude izgrađen i da počne s proizvodnjom 2024. godine. Proizvedeni polipropilen će iznositi 20 posto našeg uvoza. Pogon će raditi uz poštivanje najviših ekoloških standarda", kazao je Erdogan.

On je također kazao da se planom Revolucije zelenog razvoja Tursku diže na novi nivo u svim oblastima, uključujući industriju i izvoz.

"Pozivam sve investitore u zemlji i svijetu, da analiziraju mogućnosti koje im Turska nudi. Dođite da zajedno zarađujemo. Naša vrata su uvijek otvorena za investitore", poručio je Erdogan.

Erdogan je kazao i da Turska štiti svoje građane od enormnih poskupljenja energije, roba i usluga do kojih dolazi na globalnom nivou.