Zdravlje

Porazni pokazatelji: Životni vijek u Americi smanjio se za gotovo dvije godine!

Amerikanci sada u prosjeku mogu očekivati životni vijek od 76,99 godina, što je pad u usporedbi s 2019. kada je iznosio 78,86 godina, pokazuje istraživanje.

Smanjenje životnog vijeka za 1,87 godina u 2020. daleko je viši u usporedbi sa smanjenjem životnog vijeka za 0,58 koji se dogodio u 21 državi s najvećim dohotkom, među kojima su Kanada, Francuska, Njemačka, Danska i Sjeverna Koreja.

Istraživanje je pokazalo da nijedna druga zemlja nije doživjela tako strmovit pad kao Sjedinjene Američke Države, prenosi Tportal.hr.

Smrtnost od Covida-19 u SAD bio je među najvišima u svijetu a koronavirus je bio treći vodeći uzrok smrti u SAD u 2020., nakon bolesti srca i raka.

Autori studije rekli su da su SAD loše upravljale tokom pandemije na saveznom, državnim i lokalnim niovima na početku, što je pridonijelo većoj stopi smrtnosti nego u ostalim zemljama.

"Činjenica da je u SAD umrlo puno više ljudi nego u ostalim razvijenim državama ne govori samo o tome kako smo se nosili s pandemijom već i o mnogim drugim duboko ukorijenjenim problemima koji su postojali prije početka Covida-19," rekao je Steven H. Woolf, jedan od autora studije i profesor na Sveučilištu Virginia Commonwealth.