Sport

Najbogatiji bokseri svijeta: Za 14 sekundi zaradio 9 miliona dolara

Boks je sport koji na profesionalnom nivou okreće mnogo novca borcima, televiziji, mnogim kompanijama...

Postoje neki bokseri koji su zaradili milione u ringu i izvan njega, pa smo se htjeli osvrnuti unatrag i istražiti ko je i kako postao toliko bogat, prenosi "Marca".

Floyd Mayweather zaradio je 9 miliona dolara 2019. godine za borbu koja je trajala samo 14 sekundi.

Ovo je 5 najbogatijih boksera u posljednjih 10 godina:

Floyd Mayweather

Vrijednost: 560 miliona dolara.

Mayweather je s razlogom zaradio nadimak "Money" (novac), dao je mnogim svojim protivnicima najveće isplate i sudjelovao u četiri najpopularnije "pay-per-view" (plati i gledaj) borbe ikada.

Otkako se povukao, Mayweather se nastavio boriti u egzibicijskim mečevima kako bi zaradio novac, a nedavno se suprotstavio YouTuberu Loganu Paulu.

George Foreman

Vrijednost: 300 miliona dolara.

Veteran s 81 borbom, koji je zaradio 200 miliona dolara samo od svog Georgea Foremana grila, nalazi se na drugom mjestu liste.

Osim u industriji hrane, Foreman se etablirao kao jedan od najvećih teškaša koji je ikada ušao u ring, boreći se protiv velikana kao što su Joe Frazier, Evander Holyfield i Muhammad Ali.

Foreman može nastaviti peći svoje odreske uz osmijeh jer je on najbogatiji teškaš na listi.

Manny Pacquiao

Vrijednost: 200 miliona dolara.

Borba između Pacquiaa i Mayweathera donijela je nevjerovatnih 600 miliona dolara, što je čini najvećom PPV borbom svih vremena.

Poput nekoliko drugih zvijezda na popisu, Pacquiao je svoju najveću plaću zaradio samo u jednoj borbi.

Filipinac je na kraju postao jedini čovjek koji je držao titule u osam različitih težinskih kategorija, popevši se na vrh od muha do polusrednje kategorije.

Pacquiao je kasnije počeo koristiti svoje milione za pokretanje političke karijere na Filipinima, svojoj rodnoj zemlji.

Oscar de la Hoya

Vrijednost: 200 miliona dolara.

Uprkos tome što je neke od svojih najvećih mečeva imao u ranijoj fazi, uključujući one protiv Felixa Trinidada i Bernarda Hopkinsa, "Zlatni dečko" je svoju najveću plaću od 52 miliona dolara zaradio u jednoj od svojih posljednjih borbi protiv Mayweathera

Bivši svjetski prvak u šest divizija, De La Hoya, osnovao je svoju promotivnu kompaniju Golden Boy Promotions kako bi nastavio zarađivati ​​u boksu.

Radio je s Virgilom Ortizom Jr., Jaimeom Munguiom, Gilbertom Ramirezom, Ryanom Garciom i Canelom Alvarezom.

Canelo Alvarez

Vrijednost: 140 miliona dolara.

Posljednji bokser na listi, ali jedini koji još uvijek nastupa u profesionalnoj konkurenciji. "Najtržišniji" bokser na svijetu sada je Canelo.

Vrijednost meksičke zvijezde porasla je zahvaljujući borbama protiv Chaveza i Golovkina, kao i njegovom unosnom meču protiv Mayweathera, koji je imao čak 2,2 miliona PPV kupovina.

Od poraza od Dmitryja Bivola, potencijalni revanš je postao popularniji i očekuje se da će nadmašiti njegovu borbu s Mayweatherom iz 2013. u smislu zarade.