Svijet

Ovo što Poljska radi do sada nije viđeno, Rusi su bijesni, Amerikanci ne mogu vjerovati

Službena Varšava vjeruje kako postoji ozbiljna opasnost da će Rusija u relativno bliskoj budućnosti pokušati izvršiti agresiju na Poljsku, što je glavni motiv za dosad neviđeno povećanje poljskog vojnog budžeta i masovnu nabavku modernih oružanih sistema, vrijednih milijarde eura.

U razgovoru za poljski poslovni dnevnik Gazeta Prawna zamjenik ministra odbrane Marcin Ociepa rekao je da Varšava planira maksimalno iskoristiti preostalo vrijeme prije napada kako bi dobavila "koliko god je oružja moguće".

"Postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom", izjavio je Ociepa. Prema procjenama koje je iznio, do njega bi moglo doći za tri do deset godina, ovisno o daljnjem toku rata u Ukrajini. "U konačnici, to ovisi o tome koliko će godina Rusiji trebati da ponovno izgradi svoje vojne potencijale."

Poljska je u godinama koje su prethodile ratu u Ukrajini redovito upozoravala da Moskva predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju te da evropske države čine pogrešku u oslanjanju na uvoz jeftine nafte i plina iz Rusije jer se time dugoročno stavljaju u poziciju ovisnosti.

Varšava je, zajedno s baltičkim državama, bila među najglasnijim kritičarima projekta Sjeverni tok 2, pogotovo nakon što je Rusija nasilno pripojila Krim i počela potajno naoružavati, opremati i organizirati proruske pobunjenike u Ukrajini. Iako su zapadne države tada kaznile Rusiju ograničenim sankcijama i izbacivanjem iz tadašnje grupe G8, ključne evropske države poput Njemačke i dalje su dugoročno računale na energetsko partnerstvo s Rusijom.

Upozorenja Zapadu

Poljska i baltičke države pozivale su se na svoje traumatično iskustvo života pod ruskom okupacijom i tvrdile da se s Rusijom ne može suočavati kroz ekonomsko partnerstvo, nego kroz vojnu snagu iza koje stoje Sjedinjene Države.

Varšava je zapadne države počela upozoravati još 2008. kada je Rusija izvela invaziju na Gruziju. Tadašnji predsjednik Lech Kaczyński otputovao je u Tbilisi u pratnji lidera Ukrajine, Litve i Latvije te odaslao jasnu poruku zapadnim državama: "Danas Gruzija, sutra Ukrajina, prekosutra baltičke države, a nakon toga, možda, doći će red i na moju državu, Poljsku". Većina zapadnih država tada je smatrala da je Kaczyński pretjerivao, da su se njegove teze temeljile na zastarjelom razmišljanju zaostalom iz hladnog rata.

Plinovod Sjeverni tok otvoren je tri godine nakon invazije na Gruziju, a bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorila je gradnju i drugog plinovoda 2015., iako je Rusija tad već pripojila Krim i postala meta zapadnih sankcija. Merkel je do posljednjeg dana na vlasti tvrdila da Sjeverni tok 2 nije politički, nego samo ekonomski projekt. Poljska je za to vrijeme gradila LNG terminale.

Dok su zapadne države ignorisale potencijalnu rusku prijetnju, Poljska je zahtijevala više NATO-ovih snaga na svom teritoriju te je počela ulagati u modernizaciju i razvoj svojih vojnih snaga. Poljska je među prvim evropskim državama odlučila naručiti najmodernije američke avione pete generacije F-35 Lightning II. Naručena su 32 aviona za dvije eskadrile, a nakon izbijanja agresije na Ukrajinu pokrenuti su planovi za nabavku još dvije eskadrile.

Vjerujući u stvarnu opasnost od potencijalnog sukoba s Rusijom, Varšava je ove godine odlučila udvostručiti svoj vojni budžet na gotovo 21 milijardu eura - čak pet posto bruto nacionalnog proizvoda. U sklopu novih planova nabave Poljska će tako postati najveća tenkovska sila u Evropi.

Još početkom ove godine Poljska je najavila ubrzanu modernizaciju svojih postojećih tenkova T-71M na T-72M1R standard te njemačkih tenkova Leopard 2A4 na Leopard 2PL standard. Poljski ministar odbrane i vicepremijer Mariusz Błaszczak najavio je da će Poljska u sljedećih nekoliko godina potrošiti čak 120 milijardi eura na novu vojnu opremu.

‘Ne možemo čekati‘

Prvi školski primjerci američkih tenkova M1A2 Abrams već su stigli u Poljsku, a Błaszczak je prošle sedmice rekao da će Varšava platiti ukupno 250 takvih tenkova, koji će se proizvoditi u Poljskoj. Ti će tenkovi služiti elitnoj 1. varšavskoj oklopnoj brigadi, dok je s Južnom Korejom još prije potpisan sporazum o nabavi tenkova 980 K2 Black Panther, od kojih će samo 180 biti dostavljeno iz Koreje dok će ostalih 800 biti proizvedeno u Poljskoj. Lakši i jeftiniji južnokorejski tenkovi zamijenit će hladnoratovske T-72 i njemačke Leoparde te će predstavljati većinu oklopnih snaga nove poljske vojske.

Poljska je naručila i 48 južnokorejskih aviona FA-50, lakih školskih mlažnjaka koji se mogu koristiti i kao laki lovci-bombarderi opremljeni protutenkovskim raketama AGM-65 Maverick, a sposobni su i za samoodbranu u zračnoj borbi kada su naoružani raketama zrak - zrak tipa AIM-9 Sidewinder.

Błaszczak je prošli mjesec objasnio da je FA-50, koji su zajedno razvili južnokorejski KAI i američki Lockheed Martin, odabran jer je trenutačno nemoguće nabaviti nove Lockheedove avione F-16 Falcon zato što je proizvođač usredotočen na proizvodnju F-35. "Razgovarali smo o tome mnogo puta s našim partnerima u SAD-u", rekao je Błaszczak. "Mi ne možemo čekati, a FA-50 će se početi dostavljati sljedeće godine."

FA-50 je odabran i zbog relativne sličnosti s F-16, što znači da bi se piloti mogli brzo prekvalificirati s lakog školskog aviona na nešto jači višenamjenski američki lovac kada i ako bude moguće naručivati nove primjerke. Poljska će avijacija tako u bliskoj budućnosti raspolagati s 32 do 64 nevidljiva lovca F-35, sadašnjih 48 F-16 višenamjenskih lovaca te 48 FA-50 lakih lovaca.

U ovosedmičnom razgovoru za Gazetu Prawnu Ociepa je rusku prijetnju opisao kao "geopolitičku stvarnost" koja prisiljava Poljsku na brzo pojačavanje vlastitih odbrambenih potencijala. "Moramo iskoristiti ovo vrijeme za maksimalno naoružavanje poljske vojske", zaključio je Ociepa.

Poljaci kupuju američke helikoptere Apache

Poljska je poručila kako planira kupiti čak 96 helikoptera Boeing AH-64E Apache. Oni bi trebali zamijeniti njihovu zastarjelu flotu koju čine 30 helikoptera Mi-24 Hind, a koji datiraju još iz vremena Sovjetskog saveza, piše The Drive. Ta objava odražava veći plan Poljske koja želi postati prava evropska vojna sila, što je svakako potaknuto i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kupnju Apachea je na Twitteru objavio poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak, a procjenjuje se da će kupnja tih helikoptera Poljsku stajati oko 12,5 milijarde američkih dolara. Valja naglasiti i da je poljska vlada primorana modernizirati vojsku i obnoviti zalihe vojne opreme i oružja, posebno svoje tenkovske flote, jer je Ukrajincima ustupila značajan dio vlastitih zaliha.