zdravo mršavljenje

30 minuta trčanja ili 10.000 koraka: Napokon otkriveno šta je bolje za gubitak težine?

Najmanje 10.000 koraka dnevno je dugo važilo za idealan način da smanjite rizik od oboljenja i budete zdravi i fit. Nova studija sugerira da druge vrste treninga, umjesto 10.000 koraka, mogu imati jednake efekte na gubitak težine, duži život i manji rizik od srčanih oboljenja.

U četverogodišnjem istraživanju je učestvovalo skoro 15.000 zdravih žena starijih od 62 godine, a svaka od njih je nosila uređaj za mjerenje nivoa aktivnosti i popunjavala zdravstveni upitnik svake godine, u kom su odgovarale na pitanja o tome da li puše, piju, davale podatke o visini, težini, menopauzi i ličnoj porodičnoj medicinskoj historiji.

Tim stručnjaka je otkrio da su žene koje su prelazile 8.000 do 8.500 koraka dnevno smanjile rizik od srčanih bolesti za 40 procenata, u poređenju sa onima koji su prelazile oko 3.000 koraka dnevno. Štaviše, otkrili su da isti efekt ima i trening od 75 minuta dnevno – što sugerira da mjerenje koraka može biti bespotrebno.

Dr. Rikuta Hamaya, vodeći autor studije i istraživač na Odjeljenju za preventivnu medicinu u Brigamu i ženskoj bolnici, rekao je: „Za neke, posebno za mlađe pojedince, vježbanje može uključivati aktivnosti poput tenisa, fudbala, šetanja ili džogiranja, a sve to može biti lako praćeno koracima.“

"Međutim, za druge se može sastojati od vožnje biciklom ili plivanja, gdje je praćenje trajanja vježbanja jednostavnije. Zato je važno da smjernice za fizičku aktivnost nude više načina za postizanje ciljeva."

"Svako od nas bira drugačiji način kretanja i skoro svi oblici su korisni za naše zdravlje."

Istraživanje je trajalo od 2011. do 2015, a tim je pratio žene do kraja 2022, prenosi DailyMail.

Učesnice su podijeljene na osnovu vremena koje su provele vježbajući ili broja koraka koji su prelazile.

Tim je otkrio da su one koji su ili provele najviše vremena (otprilike 200 minuta) vježbajući ili prelazile najviše koraka (oko 8.000 do 8.500) smanjile rizik od srčanih bolesti i smrti do 40 procenata u poređenju sa onima u najnižem procentu (devet do 12 minuta vježbanja ili oko 2.800 do 3.000 koraka).

Devet posto učesnica koje su trenirale 62 minute sedmično i prelazile 5.183 koraka dnevno su do 2022. godine umrle, a četiri posto njih je razvilo srčanu bolest.

"Nalazi sugeriraju da pacijenti mogu da biraju između toga koliko će koraka preći ili će vježbati kako bi smanjili rizik od smrti ili kardiovaskularnih bolesti“, napisali su istraživači.

Važno je ipak naglasiti da je ovo istraživanje bilo opservacijsko, tako da se nalazi ne mogu potvrditi.