izborni revanš

Kocka je bačena: Ovo je 7 ključnih tačaka koje će odlučiti pobjednika u duelu Bidena i Trumpa

Za Bidena, rat Izrael - Gaza predstavlja đavolski prijedlog

Kako se nazire izborni revanš Joea Bidena protiv Donalda Trumpa, mnogo je toga u pitanju.

Od budućnosti reproduktivnih prava do šansi za smisleno djelovanje na klimatskim promjenama, od snage američke podrške Ukrajini u njenom ratu s Rusijom do sudbine demokratije u samoj Americi, egzistencijalna pitanja će doći u prvi plan.

Ekonomija

"To je ekonomija, glupane." Tako je rekao demokratski strateg James Carville 1992. godine, kao savjetnik Billa Clintona. Većina Amerikanaca je mislila da bi upravljanje ekonomijom trebalo da se promijeni.

Više od 30 godina kasnije, pod Bidenom, oporavak nakon Covida ostaje na pravom putu. Nezaposlenost je niska, dionice na vrhuncu svih vremena. To bi trebalo dobro slutiti, ali ključno pitanje je da li dovoljno Amerikanaca misli da je ekonomija jaka pod Bidenom, ili misli da radi za njih, ili misle da je Trump bio sigurniji par ruku (zaboravljajući na haos Covida).
Prema anketama, mnogi preferiraju Trumpa. U takvim istraživanjima dominiraju pitanja troškova života. Inflacija i dalje zabrinjava. Za Bidena, republikanske prijetnje socijalnoj sigurnosti i Medicareu mogle bi pomoći u otklanjanju takvih briga. Za Trumpa, čija je osnova starija, takve prijetnje se moraju umanjiti – iako su prisutne u planiranju tranzicije republikanaca.

Imigracija

Prošlog mjeseca, republikanci u Predstavničkom domu opozivali su Alejandra Mayorkasa, Bidenovog sekretara za unutrašnju sigurnost. Zatim je, prema Trumpovom naređenju, Senatska republikanska stranka potopila dvostranački sporazum o granici i imigraciji. Prošle sedmice, istog dana, Biden i Trump otišli su na južnu granicu. Biden je istakao opstrukciju republikanaca, ali je pozvao Trumpa da radi s njim, politički poziv koji je imao za cilj da pokaže biračima koja stranka želi da radi na tom pitanju, a koja ne. Trump se fokusirao na osude Bidena i tvrdnje o graničnom haosu koji izazivaju zlokobne snage.

Jednakost

Ron DeSantis učinio je napade na LGBTQ+ prava obilježjem svog pokušaja da "napravi Ameriku Floridom". Neuspjela kampanja tvrdolinijaškog guvernera sugerira koliko je to dobro prošlo, ali republikanski napori da demoniziraju takozvanu probuđenu ideologiju ne treba zanemariti kao formu Trumpove kampanje. Širom SAD-a takve politike su proizvele rezultate: zakonodavstvo protiv transseksualaca, zabrana knjiga i ograničenja LGBTQ+ pitanja u obrazovanju, kraj afirmativne akcije zasnovane na rasi na koledžima zahvaljujući vrhovnom sudu.

Borbe oko imigracije i uobičajeni fokus republikanaca na kriminal, pokazuju da će tradicionalne rasne bitke igrati svoju uobičajenu ulogu, posebno jer Trump koristi ekstremističku retoriku „krvi i tla“ . Sa demokratske strane, zabrinjavajući znak: podrška crnaca i Hispanoamerikanaca je manje sigurna stvar nego što je bila.

Abortus

Demokrate su jasne: fokusirat će se na republikanske napade na prava na abortus, od presude Vrhovnog suda Dobbs protiv Jacksona kojom je oboren Roe protiv Wadea do slučaja mifepriston, drakonskih zabrana u crvenim državama i podrške kandidata za takve zabrane.

Za demokrate, to ima taktički smisla: prijetnja reproduktivnim pravima žena je rijedak problem o kojem stranka vrlo snažno ispituje i jasno je podstakla niz izbornih pobjeda, čak i u konzervativnim državama, još od Dobbsa. Nedavna odluka o vantjelesnoj oplodnji u Alabami, u kojoj se kaže da embrione treba legalno tretirati kao ljude, ponovo je pokazala moć takve taktike: od Trumpa naniže, republikanci su se borili da negiraju da žele da uskrate tretman koji koriste milioni da bi imali djecu koju žele.

Trumpu je, međutim, očigledno teško ne hvaliti se imenovanjem trojice sudija koji su glasali za uklanjanje Roea, i da se zalaže za ideje o oštrijim zabranama pobačaja.

Spoljna politika

Za Bidena, rat Izrael - Gaza predstavlja đavolski prijedlog: kako zadovoljiti ili samo ublažiti i izraelski lobi i velike dijelove njegove vlastite stranke, posebno ljevice i mlade, koji su više naklonjeni Palestincima.

Kontinuirani protesti protiv izraelskog napada na Gazu pokazuju opasnost od izlaska iz baze. Tako je bilo i protestno glasanje od 100.000 ljudi protiv Bidena na predizborima u Michigenu prošle sedmice. Republikanci nemaju takve brige: oni su jednostavno proizraelski.

Na drugim mjestima, Biden nastavlja da vodi globalnu koaliciju koja podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, ali daljnje finansiranje iz SAD-a zaustavljaju republikanci koji žele da se izbore za imigraciju, a neki od njih žele da u potpunosti napuste Kijev. Dobacite trajne efekte haotičnog povlačenja iz Afganistana (koje ga je potpomagao Trump, a Biden ga je petljao), pitanja o tome šta bi se dogodilo da Kina napadne Tajvan, i prijetnju koju Trump predstavlja NATO-u , i jaka vatra na vanjsku politiku je zagarantovana.

Demokratija

Ako je Biden sretan što ga u inostranstvu vide kao zaštitnika demokratije, on želi da naglasi prijetnju demokratiji kod kuće. Na kraju krajeva, Trump je odbio prihvatiti rezultate izbora 2020. godine, potaknuo je smrtonosni napad na Kongres 6. januara 2021. , povezan je s planovima za smanjenje federalne vlade u drugom mandatu, pa čak kaže da želi biti "diktator" prvog dana.

Trump će bez sumnje ostati u laži da je njegov poraz 2020. bio rezultat izborne prevare dok se razni krivični slučajevi nastavljaju ka suđenju , 17 od 91 optužbe u vezi sa izbornom subverzijom. Za Bajdena je ovo pitanje bilo isplativo na biralištima. Ali neki sumnjaju u njegovu moć. Ove sedmice, David Axelrod, bliski saveznik Baracka Obame, rekao je za New Yorker: „Prilično sam siguran da u Scrantonu [Pensilvaniji, Bajdenovom rodnom gradu] ne sjede za svojim stolom i pričaju o demokratiji svako veče.

Klima

Od šumskih požara do uragana i katastrofalnih poplava, jasno je da su klimatske promjene stvarne. Ankete pokazuju ovo: 70% Amerikanaca – upadljivo, uključujući 50% republikanaca – želi smislene akcije. Ali to se ne odražava u republikanskoj kampanji. Trump kaže da ne vjeruje da ljudska aktivnost doprinosi klimatskim promjenama, niti da klimatske promjene pogoršavaju ekstremne vremenske prilike, te se protivi naporima da se poveća čista energija. Bidenov rekord o klimi može biti kritiziran od strane aktivista, ali njegov dosje na funkciji ga čvrsto i jasno stavlja protiv takvih opasnih stavova.