nema struje

Nigerija paralizirana zbog štrajka radnika koji traže bolje plaće

Ekonomske aktivnosti u Nigeriji su paralizirane jer su radnici u ponedjeljak započeli štrajk širom zemlje tražeći bolje plaće.

Stotine putnika ostale su na glavnim aerodromima u Nigeriji jer je sindikat zatvorio sve aerodrome. Javni prevoz do glavnog grada Abuje i Lagosa, komercijalnog čvorišta zemlje, te drugih većih gradova prekinut je nakon blokade glavnih puteva. Akademske aktivnosti su obustavljene u raznim obrazovnim institucijama.

Nacionalni sekretar Kongresa sindikata (TUC) Nuhu Toro rekao je da je štrajk kolektivna akcija svih sindikata u Nigeriji i da traže pravedne plate za radnike.

“To je zajednička odluka i sveukupna. Tražimo plaću od koje se može živjeti, a ne samo minimalnu plaću, kao i smanjenje trenutne tarife struje", rekao je Tor.

Snabdijevanje električnom energijom prekinuto je u ponedjeljak zbog sindikalnog zatvaranja pogona za proizvodnju širom zemlje, objavila je nacionalna kompanija za prenos električne energije.

Ekonomista i javni radnik George Adijoh okrivio je Vladu što je insistirala na plaćanju 80,2 dolara kao minimalne plate u odnosu na 135 dolara koje je predložio sindikat tokom pregovora.