Svijet

Tračak nade za najpoznatijeg novinara Juliana Assangea na njegov 50. rođendan: Želi se vjenčati što prije, može i u zatvoru

Ključni svjedok optužnice protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea povlači svoje svjedočenje a zastupnici u Njemačkoj apeliraju na američkog predsjednika Josefa Bidena ali i na kancelarku Angelu Merkel.

On je najpoznatiji novinar koji je iza rešetaka zatvora na Zapadu: Julian Assange. U pritvoru je u Londonu od aprila 2019. SAD traže njegovo izručenje - zbog objavljivanja tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu.

Assange je na svojoj platformi Wikileaks 2010. objavio materijal koji mu je dostavila Chelsea Manning, uključujući video zapise o navodnim ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene Američke Države.

Kako prenosi DW, glavni navod optužnice sačinjene za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa: otkrivanje i ugrožavanje obavještajnih izvora. Teoretski maksimalna kazna: 175 godina.

U januaru 2021. godine londonski sud odbio je izručiti Assangea SAD-u s obrazloženjem da između ostalog postoji rizik od samoubojstva. Prema specijalnom izvjestitelju UN-a za mučenja Nilsu Melzeru, pogoršanje njegovog zdravlja, uključujući i mentalno, također je rezultat uvjeta u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio puštanje uz kauciju - zbog navodnog rizika od bijega.

Ali sada postoji tračak nade za Assangea, jer je podjednako važan i sumnjiv svjedok tužiteljstva opozvao navode iznijete protiv osnivača Wikileaksa, piše islandski list „Stundin". Sigurdur Ingi Thordarson prvobitno je tvrdio da je Assange tražio od njega da špijunira političare i hakira računare.

Islanđanin, umiješan u kriminalne djelatnosti, sada je povukao ove izjave: izmišljene su, on ih je iznio u zamjenu za jamstvo nekažnjavanja od strane američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog ureda (FBI) - središnje agencije za provođenje zakona američke vlade i unutarnje tajne službe.

Kako prenosi DW, Njemački članovi Bundestaga koji se odavno angažiraju za Assangea osjećaju se potvrđenim ovim iznenađujućim preokretom:

„Posljednja otkrića o izmišljenim optužbama ključnog svjedoka koji surađuje s FBI-om još jednom pokazuju da su optužbe protiv novinara Juliana Assangea konstruirane i neosnovane", kaže se u zajedničkoj deklaraciji parlamentaraca iz svih parlamentarnih grupa zastupljenih u Bundestagu - s izuzetkom desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Zastupnica Ljevice Dagdelen, istraživački novinar Wallraff i bivši ministar vanjskih poslova Gabriel za puštanje Assangea

Članovi parlamentarne grupe „Sloboda za Juliana Assangea" apeliraju na američkog predsjednika Josefa Bidena da „jednom zauvijek okonča postupak izručenja započet pod prethodnom administracijom Donalda Trumpa i da zaustavi progon osnivača Wikileaksa".

Julian Assange je više od dvije godine u "uslovima sličnim mučenju" u zatvoru s maksimalnim osiguranjem Belmarsh u Londonu. Usprkos kritičnom zdravstvenom stanju, 3. srpanj, svoj 50. rođendan mora provesti u specijalnoj izolaciji, u samici.

Istodobno, ova inicijativa poziva kancelarku Angelu Merkel da tijekom predstojećeg posjeta Washingtonu „odlučno" radi na okončanju progona Juliana Assangea i da insistira na poštovanju slobode medija i izražavanja.

„Tim prije što se pokazalo da su važni dijelovi optužbi na kojima se temelji američka optužnica očito izmišljeni", naglasila je političarka stranke Ljevica Sevim Dagdelen.

Protest se nastavlja i u Velikoj Britaniji. U četvrtak je u znak protesta brod na kojem je pisalo - sloboda za Assangea - plovio Temzom blizu londonskog parlamenta i američke ambasade.

Na brodu je bila i njegova zaručnica i majka njihove djece, Stella Moris. Njih dvoje se žele vjenčati što prije. Po mogućnosti na slobodi, ali ako baš mora - onda i u zatvoru.