Sport

Pjanić će Barceloni napraviti pakao od života ako ode, a još veći ako ostane

Barcelona je prošlog ljeta strateški dovela Miralema Pjanića u cilju "peglanja" knjiga, što se ispostavilo potpunim promašajem i sada Katalonci pokušavaju izbjeći probleme koji su nastali nakon ovoga.

Pjanić je prošle godine potpisao četverogodišnji ugovor sa katalonskim klubom, a doveden je iz torinskog Juventusa u zamjenu za Arthura, s tim da je Barcelona navodno za njega platila 60 miliona eura. U periodu od četiri godine, taj transfer je knjižen tako da je Barcelona planirala u svakoj godini "plaćati" po 15 miliona eura za Pjanića, i istovremeno amortizovati njegovu vrijednost za isti iznos.

Ipak, zbog prevelikih izdataka na plate, Pjanić mora napustiti klub i to je sada već izvjesno. No, njegova vrijednost sada je 45 miliona eura nakon godinu dana saradnje sa klubom. A toliko ga neće niko platiti.

Barcelona je dakle na gubitku u poslovnim knjigama, bilo da Pjanić ostane, jer zbog prevelikih izdataka za plate ne može registrovati nove igrače, bilo da on ode, jer će morati prikazati gubitak u budućnosti i to će joj oslabiti poziciju na tržištu i mogućnost kupovine igrača u budućnosti.

Naravno, ne radi se samo o transferu Miralema Pjanića, u pitanju su i brojni drugi igrači, a prema tvrdnjama novinara Alfreda Martineza, Pjanić i Coutinho su najproblematičniji za Barcelonu.