Životni stil

Recept za savršeno zapečeni krompir sa sirom

Ovaj recept za zapečeni krompir iziskuje dužu termičku obradu, ali garantira savršeno slasne rezultate.

Sastojci za zapečeni krompir:

1 kg krompira s visokim postotkom škroba
400 ml vrhnja za kuhanje
400 g topivog sira po želji
200 ml pilećeg temeljca
5 deblje kriške suhog mesa
2-3 češnja bijelog luka
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
sol i biber po želji
svježi vlasac po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stepeni.
  2. Nasjeckajte suho meso na sitne komade pa ih prepržite na tavi na umjerenoj temperaturi.
  3. Izvadite je iz tave, dodajte maslac pa na dobivenoj masnoći propirjajte nasjeckani bijeli luk u trajanju od oko jedne minute.
  4. Ubacite brašno, sve dobro promiješajte i kuhajte još jednu minutu.
  5. Postupeno umiješajte pileći temeljac i vrhnje te sve zajedno kuhajte još oko pet minuta, odnosno dok umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
  6. Ogulite krompire i narežite ih na tanke kriške. Ako imate mandolinu za rezanje povrća, poslužite se njome.
  7. U vatrostalnu posudu stavite tanak sloj umaka, na njega posložite krompire, naribani sir i preprženo suho meso. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  8. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 75 minuta, dok krompir ne postane vrlo mekan.
  9. Poslužite sa sjeckanim vlascem i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!