Region

Interpol otkrio da je među zemljama u kojim se konjetina prodavala kao teletina i Hrvatska

Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom – teletine, a hrvatske institucije o tome ništa ne znaju, piše slobodna Dalmacija

Zajedničkom akcijom Interpola i Europola, naime, razbiijene su 42 kriminalne organizacije širom svijeta koje su na tržište puštale ilegalnu i krivotvorenu hranu, pića, cigarete, oružje, te lažne testove za Covid-19, HIV i malariju.

Akcija OPSON X provodila se od decembra prošle godine pa do kraja juna ove godine u 72 zemlje svijeta, uključujući Hrvatsku. Ove godine Interpol je kao najčešće prijevare izdvojio – lažni med, otrovne školjke, lažna loša vina i ilegalno konjsko meso.

U ovom izvještaju među zemljama u koje je stiglo ilegalno konjsko meso, a koje je deklarirano kao teletina, navodi se i Hrvatska.

Osim mesa u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima - prednjače vino i votka.

Novinari Nove tv kontaktirali su našu Veterinarsku inspekciju, Ministarstvo poljoprivrede, Agenciju za hranu i Državni inspektorat, no niko od njih nije imao podatke koliko je lažnjaka stiglo na hrvatsko tržište i koliko se pojelo konjetine koja je deklarirana kao teletina.

Ukupna vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u toj akciji je 54 miliona eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za hapšenje. Šef Interpola Jürgen Stock izjavio je kako su napravili 68 hiljada provjera, uhapsili 663 osobe, pretražili 2.409 lokacija i razbili 42 kriminalne mreže.

„Lažni proizvodi koji mogu naštetiti ljudskom zdravlju nažalost nisu rijetkost ni u trgovinama, a sve se češće prodaju i preko interneta, gdje je mogućnost prijevare još veća jer je teško ući u trag onome ko vam je loš proizvod prodao. Iako ova akcija po vrijednosti zaplijenjene robe možda nije usporediva s nekima iz drugih sektora, poput naprimjer narkotika, izuzetno je bitno da državne policije među sobom surađuju oko prehrambenog kriminala jer se ovdje radi o proizvodima koje svi mi stavljamo na trpezu i svakodnevno konzumiramo", kazao je Stock.

Europarlamentarka Biljana Borzan u svom se radu susrela i s drugim vrstama krivotvorenja hrane.

"Krivotvorenja hrane vrlo se često događaju kada se govori o hrani koja je označena bio, organski, eko i slično, koju najčešće uzimaju oni ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", kazala je za Dnevnik.hr. europarlamentarka Biljana Borzan.