Sport

Alaba ogulio Pereza za 126.500.000 eura: Ovo meni, ovo Zahaviju, ovo mami i tati…

Puno se spekulisalo o tome koliko će David Alaba zarađivati u Real Madridu. Pominjale su se razne cifre. Od toga da je otišao za manje novca nego što mu je Bayern nudio za nastavak saradnje (15.000.000 eura skupa sa bonusima), do toga da je dobio ono što je želeo - da zarađuje kao Robert Lewandowski. Dakle, oko 20.000.000 po godini.

Na ovu temu istraživao je njemački Spiegel, list poznat po ekskluzivnim informacijama iz svijeta fudbala i finansija i došao do zanimljivih podataka.

Spiegel tvrdi: Real Madrid za pet godina (bez bonusa) potrošit će na austrijskog reprezentativca čak 126.500.000 eura!

Da krenemo od plate. Prema njemačkom izvoru koji se pokazao veoma pouzdanim izbacujući precizne podatke u "akciji" FootballLeaks, David Alaba će po sezoni zarađivati 19.470.000 eura. Valja napomenuti da je u pitanju bruto iznos, odnosno da će od tog novca bivšem igraču Bayerna na račun leći nešto više od polovine novca, ali to svakako ne mijenja na činjenici da će za Alabinu platu Real morati da izdvoji (za petogodišnji period) čak 97.250.000 eura. Iliti 5x19.470.000. Ponovimo još jednom - bez bonusa za individualni učinak i klupske rezultate.

Austrijanac je u Madrid stigao kao slobodan igrač, a dobro je poznata praksa da slobodni igrači, posebno oni TOP klase, posljednjih godina zgrću pravo bogatstvo za takozvani signing bonus. U ovu "rubriku", tvrdi Spiegel, treba upisati sljedeću cifru: 17.700.000 evra!

Za još dvije stavke morao je Real da izdvoji nemali novac. I to su upravo oni "detalji" o kojima je Bayern uporno odbijao da pregovora, zbog čega je Pini Zahavi okrenuo svog klijenta ka Madridu.

Poznatom agentu, na ime provizije, madridski velikan uplatio je 5.200.000 eura. I naposljetku, tu je "džeparac" za roditelje. "Tričavih" 6.300.000 eura, navodi njemački list.

I kada se sve to lijepo sabere dolazimo do astronomskih 126.500.000 eura.

Informacije koje svakako idu u prilog zagovornicima teorije da Real i Barcelona (prije svih) samo zbog ovakvih stvari zagovaraju stvaranje evropske Superlige, jer bi u tom slučaju mogli da nastave s ovakvim, reći će mnogi, nerezonskim poslovanjem, prenosi Mozzartsport.com.

Ali i da pokriju dugove koji, recimo u Barcinom slučaju, prebacuju cifru od milijardu eura.