Životni stil

Zapečeni krumpir sa sirom i vrhnjem

Krompir je jedna od najfleksibilnijih namirnica iz prirode s kojom možete pripremati vrlo kreativna jela. Ako su vam dosadili uobičajeni recepti za pripremu, donosimo vam jedan novi – punjeni krompir sa sirom i kiselim vrhnjem zapečen u pećnici. Da biste skratili cijeli proces, a ove fine krumpire jeli za otprilike pola sata poslužite se mikrovalnom pećnicom.

Sastojci:

  • 3 srednje velika krompira
  • 70 grama naribanog parmezana ili nekog drugog topivog sira
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • so i biber po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  2. Krompire dobro operite, posušite i nožem zasijecite nekoliko puta po kori.
  3. Krompire položite u posudu koju ste prekrili plastičnom folijom pa stavite na najjače u mikrovalnu pećnicu na oko 15 minuta, odnosno dok krompir ne postane mekan.
  4. Svaki krumpir prepolovite, a kašikom izdubite plod iz sredine te ga prebacite u posebnu zdjelu.
  5. U zdjeli pomiješajte kuhani krumpir s kiselim vrhnjem te s pola količine naribanog sira. Začinite.
  6. Dobivenom smjesom napunite polovine krompira. Preko vrha posipajte ostatak naribanog sira.
  7. Zapecite u rerni 15 minuta.