Vijesti

Forto i Vranić podržavaju represivne mjere: Neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor

Krizni štab Kantona Sarajevo predložio je Vladi Kantona Sarajevo uvođenje represivnih mjera kada je u pitanju vakcinacija građana protiv novog koronavirusa.

Krizni štab je najavio da će uposlenici u ustanove i firme čiji je vlasnik kanton ne mogu ući bez dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa, da su preboljeli COVID-19 ili da imaju negativan PCR test.

Ovo je prokomentirao i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

“Ne mogu prejudicirati šta će biti odgovor Vlade KS na zahtjev Kriznog štaba, samo vam mogu reći da, u svoje lično ime govorim, podržavam oštrije mjere za one koji ne žele da se vakcinišu”, poručio je Forto.

Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Haris Vranić je kazao detaljnije kakav je plan vlasti i kriznog štaba u pogledu uvođenja restrikcija za nevakcinisane.

Vranić je naglasio da neće biti "sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama".

"To je uobičajena praksa u svim evropskim i uređenim zemljama, pa je tako krizni štab koji je zasjedao u srijedu dao neke zaključke koje smo donijeli na vladu i mi ćemo u utorak, devet sati imati sastanak sa kriznim štabom da razmotrimo sve te predložene mjere", rekao je on.

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler posjeo je vakcinalni punkt u Zetri, u pratnji premijera KS Edina Forte, ministra zdravstva Harisa Vranića i epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo KS Anise Bajramović.