Pakleni Šund

Kako je Slobodna Bosna postala probušeni dolar

Nakon određenog perioda apstinencije od određenih toksičnih tvari kao naprimjer alkohola, ljudsko tijelo i mozak često upadnu u fazu redovnih groznica koje, nerijetko, rezultiraju bunilom, dezorjentiranošću i zatupljenošću.

U jednoj takvoj grozničavoj fazi odnosno bunilu već duži period nalazi se glodur SB Senad Avdić. Nekad prvo pero bh. novinarstva s prepoznatljivim stilom, tako se već mjesecima postavlja kao medijska radodajka za jeftine pare.

Očigledno Avdić ne uči iz ranijih grešaka, pa nakon što je nekada veliki magazin Slobodna Bosna poslao u historiju, sad je odlučio do konačnog sloma dovesti i ono što je od brenda ostalo - portal SB.

Iz svoje paranoje, zavisti i kompleksa od slobodnih medija i novinara (kakav je i on nekad bio) Avdić hinjavo pljucka po onima koji ga podsjećaju na njega samog i SB iz najboljih dana beskompromisnog novinarstva.

Koliko je Avdić skrenuo s puta, možda najbolje govori i trač koji kaže da se od njega, kao osnivača i prvog čovjeka Slobodne Bosne, kolege u toj redakciji ograđuju te ga pokušavaju istisnuti iz uređivačke politike ali i suvlasničkog odnosa. U prilog tome ide činjenica, da Avdić još jedino može tekstove objavljivati u jednoj kategoroji, koja je na portalu SB smještena u zapećak.

Za kraj, povremeni saradnik Raporta Huso Prelo, odlučio je opjevati tužnu priču Avdićeve SB. Napravio je prepjev velikog hita sarajevskog benda Zabranjeno Pušenje - Kako je Velika Britanija postala probušeni dolar. Zanimljivo, pjesmu je pisao nekadašnji Avdićev drug - Emir Kusturica.

Rekli su da je bila prvak
I da se zbog nje zemlja tresla
Da je rušila vlade
I kako je širila strah

Vidio sam svu ljepotu novine
Na času žurnalistike
Kad je izlašla na trafici
Bila je veća od ostale buranije

Na pauzi sam zbog nje
Tukao po glavi
Jer to sam u redakciji ja najbolje znao
Ko je imo para, pretplatu je plaćo
Ko je znao riječi
Tekstove joj slao

Zapikala ezdea, otrov za štampu
crne love ona je gospodar
Zavede u mraku, u Mehmeda Spahe,
A već sutra za njom vik “probušeni dolar”

Ja tad nisam znao
Šta je tu na stvari
I dalje sam pred njom
Dubio na glavi
Al Bosna je postala
Ozbiljna i tužna
Bosna je postala
Obična i ružna