Svijet

Putin hapsi bez milosti: Privedena ljekarka i aktivstkinja povezana sa Navaljnim

Ruska policija privela je Anastasiju Vasiljevu, doktorku koja je postala aktivistkinja i povezana je sa kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim. Ona je privedena u blizini njene kancelarije u Moskvi, rekao je njen advokat u srijedu, prenose svjetski mediji.

„Bila je privedena, još nije jasno zašto. Možda žele nasilno da je izvedu pred sud. Danas je samo sudska rasprava u slučaju kršenja sanitarnih standarda“, rekao je advokat Dmitrij Džulaj za državnu novinsku agenciju TASS.

Kao optužena u takozvanom „sanitarnom slučaju“ u kojem je nekoliko saveznika Navaljnog optuženo za pozive na masovne proteste protiv njegovog zatvaranja u januaru, Vasiljevoj je zabranjen izlazak iz kuće između 22 sata uveče i sedam sati ujutru.

Ruska Federalna zatvorska služba je tražila da Vasiljeva bude premještena u istražni pritvor jer je nekoliko puta prekršila policijski sat za nekoliko minuta, preneo je TASS.

Vasiljeva koja je lična ljekarka Navaljnog, pored toga što je bila na čelu nezavisnog sindikata Ljekarske alijanse, proslavila se prošle godine zbog kritikovanja vladinog odgovora na koronavirus i podjele pomoći regionalnim ljekarima koji nemaju dovoljno sredstava.