Escalivada ili escalibada omiljeno je ljetno špansko jelo u kojem se tradicionalno uživa duž Katalonije, Valencije, Murcije i Aragona.
Povrće pečeno na rešetki roštilja, u užarenom ugljenu, plinskom plameniku ili pećnici ime duguje nazivu za pripremu hrane u pepelu, a upravo je i zbog arome dima toliko obožavano u Španiji.
Obično se escalivada sastoji od pečenih patlidžana i paprika s maslinovim uljem, a ponekad i luka, paradajza, usitnjenog češnjaka i soli. Osim kao tapas, na hljebu ili s tortiljama, taj se španski specijalitet koristi i kao nadjev za pizze i pogače, prilog ribi s grilla, osobito tuni ili pak kao baza za salatu s inćunima i maslinama.
Sastojci za escalivadu:
2 srednje glavice luka
2 crvene paprike
1 srednji patlidžan
1/4 šoljice+ 2 kašike maslinova ulja
1 i 1/2 kašike balzamičkog octa
sol, biber, vlasac
Priprema:
1. Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu stavite luk, cijele paprike i patlidžane te ih prelijte s dvije kašike maslinova ulja. Zatim stavite povrće na roštilj i pecite okrećući po potrebi dok ne pocrni i omekša; otprilike 15 minuta luk, 20 minuta papriku i 30 minuta patlidžan.
2. Paprike i patlidžane stavite u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite povrće da odstoje 15 minuta, a zatim ga ogulite iočistite od kožice, stabljike i sjemenki.
3. Razdvojite prstima paprike i patlidžan na duge trake, a zatim ih naizmjence slažite na pladanj s lukom. Sokove koje pritom ispuste pomiješajte s preostalim uljem i octom. Začinite, prelijte povrće i ukrasite vlascem.