Politika

Ogrešević: Srbija je glavni kreator slike nestabilnosti u regionu

"Posljednja dešavanja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini su tačka na i među dokazima i činjenicama da je upravo Srbija kreator i izvršilac svih političkih problema koji utječu na stabilnost u regionu, iako je Aleksandar Vučić prilikom posljednjeg susreta s Angelom Merkel, pokušao sve spakovati u suprotnu priču o dobronamjernosti i želji za mirom. ", riječi su Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

Srbija je glavni faktor nestabilnosti u regionu i upravo iz Srbije dolaze svi procesi koji oduzimaju energiju i vrijeme za rješavanje stvarnih problema, smatraju u NES BiH. Najsvježiji primjer smo mogli vidjeti u Crnoj Gori koja je dovedena skoro pred građanski rat dok u BiH, podrškom Miloradu Dodiku u blokiraju državnih institucija, Srbija izaziva i nestabilnost i krajnje lošu atmosferu koja ide na štetu svi građanima ove zemlje.

Istovremeno, Vučić stalno poručuje da poštuje terirorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine pokazujući najočitiji oblik licemjerja što potkrepljuje i hapšenje Edina Vranja, zbog navodnih ratnih zločina, nakon kojeg je potpuno jasno da nijedan Bosanac i Hercegovac više nije siguran prilikom ulaska u Srbiju.

Još jedan primjer zlonamjernog miješanja iz Srbije je neodazivanje srbijanskog ambasadora u Sarajevu na poziv Predsjedništva BiH i zbog svega je krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina uzvrati istim kontramjerama.

"Ako stvaranje tzv. „srpskog sveta“ podrazumijeva izazivanje kriza i nemira u okolnim državama, Srbiji konačno treba dati do znanja da se s Bosnom i Hercegovinom više ne može igrati kako želi. Također, zbog ovakvog ponašanja prema susjedima sve, pa i regionalnu inicijativu kakva je „mali Šengen“ trebalo bi razmatrati s posebnim oprezom. Neprijateljima BiH treba biti jasno da podvale poput izjava o „muslimanskom ostrvu“ više ne mogu proći jer Bošnjaci jesu muslimani, ali evropski narod koliko i svi ostali u regionu. Svoju budućnost vidimo isključivo u Evropskoj uniji i NATO-u, u demokratskoj, uređenoj i ekonomski jakoj Bosni i Hercegovini u kojoj su svi njeni narodi ravnopravni i u kojoj ima mjesta za sve", poručio je predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH.