Region

Povodom situacije na Kosovu oglasio se i Aleksandar Vučić: Urazumite nerazumne, moraju se civilizovano ponašati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština krši odredbe Briselskog sporazuma i da je o situaciji na Kosovu razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) Josepom Borellom.

On je tako reagovao na današnju (20.septembar) odluku Kosova da se granični prelazi ne mogu preći sa registarskim tablicama Srbije, već je potrebno obezbijediti privremene registarske tablice sa oznakom Republika Kosovo.

Vučić je dodao da "u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga sa Kosovom". Rekao je i da "ne najavljuje nove (recipročne) mjere Kosovu, jer se nada da neće morati da ih primijeni".

"Nadam se da nećemo morati da preduzimamo naše mjere, i ekonomske i političke, jer to ne bi bilo dobro za cijeli region, posebno za naše odnose sa Prištinom. Molim predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne i da ih privedu civilizovanom ponašanju", rekao je Vučić, prenosi RSE.

Policija Kosova je u ponedeljak započela akcije na graničnim prelazima na sjeveru.

Naloženo je da svi građani koji na Kosovo ulaze sa srpskim registarskim tablicama, skinu te tablice i uzmu privremene registarske oznake Kosova. Taj potez izazvao je proteste građana u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.