BHDoktor

Je li sigurno istovremeno primiti vakcina protiv gripe i korone? Istraživanje je dalo odgovor

Ljudi mogu sigurno istovremeno primiti vakcinu protiv koronavirusa i vakcinu protiv gripe i to ne utječe negativno na imuni odgovor koji je izazvala jedna ili druga vakcina, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u četvrtak.

Britanija i druge zemlje sjeverne hemisfere spremaju se na tešku zimu i mogućnost porasta broja slučajeva gripe s ublažavanjem ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa i s ublažavanjem mjera društvenog distanciranja.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, otkrila je da su prijavljene nuspojave obično bile blage do umjerene u testovima s tri vakcine protiv gripe i davanjem vakcina Pfizer ili AstraZeneca protiv koronavirusa.

"Ovo je zaista pozitivan korak koji bi mogao značiti manje dolazaka za one kojima su potrebne obje vakcine", rekla je voditeljica studije Rajeka Lazarus.

"Rezultati ove studije predstavljeni su Zajedničkom odboru za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) na razmatranje i pomoći će kreatorima politike u planiranju budućnosti ovih važnih programa vakcinacije."

Vakcine su date ispitanicima isti dan u različite ruke.

Jedna je grupa primila vakcinu protiv koronavirusa i gripe u prvoj posjeti ljekaru, a placebo je dat u drugom posjetu, a druga je grupa prilikom prve posjete dobila vakcine protiv koronavirusa i placebo, a drugog dana je slijedila vakcina protiv gripe.

Studija je pokazala da je 97 posto učesnika reklo da bi bilo voljno primiti obje vakcine odjednom u budućnosti.

Studija je obuhvatila 679 dobrovoljaca na 12 lokacija širom Engleske i Walesa.

Kompletni rezultati studije bit će objavljeni u medicinskom časopisu Lancet.