Sport

El Fenomeno ili pravi Ronaldo: Utakmica koja je ušla u historiju nogometa

Brazilac Ronaldo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, a kao najbolja partija u njegovoj bogatoj karijeri sigurno je duel na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda kada je dobio ovacije protivničkih navijača.

El Fenomeno je imao mnoge ikonske momente u dresu reprezentacije Brazila, no vjerovatno najbolja individualna predstava u njegovoj karijeri je bila protiv Manchester Uniteda.

Real Madrid je igrao protiv Manchester Uniteda u revanš susretu četvrtine finala Lige prvaka u sezoni 2002/2003, a Ronaldova predstava je bila toliko dobra što su znali nagraditi navijači Crvenih đavola koji su ga aplauzom ispratili sa stadiona uprkos tome što im je postigao tri gola i izbacio ih iz takmičenja.

United je došao do četvrtine finala nakon što je završio kao prvoplasirani u drugoj grupnoj fazi ispred Juventusa budući da su Staru damu pobijedili i na svom terenu i na gostovanju dok je španski gigant bio drugoplasirani iza Milana.

U prvoj utakmici Real Madrid je slavio rezultatom 3:1 i bio u velikoj prednosti pred revanš susret, a gol Nizozemca Ruuda van Nistelrooya dao je tračak nade Crvenim đavolima da ipak mogu nadoknaditi veliki minus.

Ipak, nakon svega 12 minuta Brazilac Ronaldo je raspršio njihove snove nakon čega je ponovo Van Nistelrooy pogodio prije odlaska na odmor i time dao šansu Đavolima da ipak mogu doći do pobjede i plasmana dalje.

Tako nije mislio El Fenomeno koji je postigao golove u 50. i 58. minuti susreta čime je kompletirao hat trick i tako okončao sve nade Crvenih đavola.

United je zahvaljujući autogolu Helguere i dva pogotka Davida Beckhama stigao do preokreta i pirove pobjede protiv slavnog rivala.

Pogledajte sažetak sa ove utakmice.