IT

Edward Snowden je nakon pada Facebooka žario i palio po Twitteru: Ovo su njegove najbolje objave

Općenito je poznato kako Edward Snowden, jedan od najvećih zagovornika digitalnih sloboda ne obožava mreže koje sakupljaju i prodaju korisničke podatke - poput Facebooka koji je u ponedjeljak pretrpio šesterosatni pad sistema. Njegov medij je, kao i svakog dana do tad, bio Twitter na kojem se, pored prepiranja sa pretpostavljenim Markom Zuckerbergom, bavio i drugim stvarima.

Ovdje je, kao reakciju na standardnu Facebookovsku opasku o hiljadama ljudi čija egzistencija zavisi o Facebooku reagirao na suh i vrlo primjeren način napisavši: 'Znam da si to ti, Mark'.

U drugoj je objavi napravio anketu u kojoj svoje pratitelje pita što će se desiti da internetski divovi odjednom prestanu raditi - na izboru su bila dva odgovora: početak zlatnog doba ili potpuni kolaps i štakor za večeru.

Nakon toga je napisao zanimljiv osvrt na stanje velikih tehnoloških firmi u SAD kojima bi, prema primjeru Facebookovog pada, možda čak bilo bolje da se raspadnu u nekoliko manjih nezavisnih entiteta.

Malo kasnije je objavio ideju o utopiji gdje pad Facebooka i Instagrama svijet, bar na kratko, učine puno zdravijim mjestom za život.

Za kraj je tokom nestašice WhatsAppa i ostalih krakova Zuckerbergove imperije razmišljao o destruktivnom potencijalu odlaska cijelog Facebookovog tima za infrastrukturu na štrajk. Ponekad su snovi sve što imamo, gospodine Snowden - što opet ne znači da ne smijemo sanjati.