Najmlađi bi trebali izbjeći brzu hranu, jer ona može ostaviti trajne posljedice na njihove intelektualne sposobnosti. Ukoliko mališani mlađi od tri godine unose previše čipsa, keksa i pizza, pet godina kasnije mogu imati niži koeficijent inteligencije. Ovo su pokazala istraživanja Univerziteta u Bristolu koja su obuhvatila 14 hiljada najmlađih. Istraživači su istovremeno pratili i djecu koja su jela kuhana jela, voće i povrće. Ovi mališani nisu imali nikakvih problema, za razliku od vršnjaka kojima je davana brza hrana.
„Mozak u prve tri godine najintenzivnije raste, a hrana prepuna masti i šećera ima premalo vitamina i drugih korisnih sastojaka. To mozgu onemogućava da dostigne svoj optimalni nivo. Zanimljivo je da neadekvatna ishrana ne ostavlja negativne posljedice na djecu između četiri i sedam godina. Poslije treće godine razvoj mozga se usporava, pa hrana nema preveliki utjecaj na njega“, objašnjava dr. Paulin Emet, član istraživačkog tima.