Magazin

Najskuplja kafa na svijetu: Kopi Luwak sada kao i Nespresso kapsula

Kopi Luwak, skupocjena kafa dobila je svoj naziv od indonežanske životinje koja konzumira savršeno zrele bobice, kako bi dala ono što ovoj kafi pruža vrhunski kvalitet. Ova premium kafa, koja se ujedno smatra najskupljom na svijetu, prodaje se po cijeni od skoro 600 dolara za pola kilograma.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina, popularnost ove kafe opada zbog uvjeta njene proizvodnje. Naime, životinje koje su ključne za njenu proizvodnju često su zaključane u kavezima i zaista nepogodnim uslovima, što podiže brojna pitanja na temu okrutnosti prema životinjama i legitimnosti finalnog proizvoda koji dolazi do konzumenata.

Ipak, kako bi se pobrinuli da Kopi Luwak kafa dođe do fanova, bez ikakve okrutnosti u procesu proizvodnje, Difference Coffee stupa na scenu. Ova kompanija proizvodi najkvalitetnije kafe i dobavlja Kopi Luwak varijantu sa Gayo Estate imanja, jedinog certificiranog u Indoneziji. Za razliku od drugih proizvodnih pogona, na ovom imanju, životinje uživaju u svom prirodnom okruženju i same biraju najzrelije bobice za konzumaciju.

Nakon što se zrnca kafe pojedu i izbace, ona prolaze kroz seriju ozbiljnih i temeljnih pranja, pri čemu se poštuju strogi parametri sortiranja po kvalitetu, koji su uspostavljeni od strane Specialty Coffee Asocijacije. Rezultat je kafa bogatog ukusa koja je nježna na vašim nepcima, na elementima čokolade i karamele. Zapravo, ova kafa se sada može poručiti putem internet u formi individualnih Nespresso kapsula, po cijeni od 6 dolara po kapsuli.