Vijesti

Vlada Federacije BiH: Bukvić umjesto Novalića?

Kada će Vlada Federacije BiH biti imenovana, još niko ne može sa sigurnošću reći. Glavni razlog jeste uvjetovanje HDZ-a da se prije toga izglasaju izmjene Izbornog zakona BiH, koji bi trebao osigurati da Hrvati imaju svoje "legitimne predstavnike".

Izgubio povjerenje šefa

Ipak, odmah nakon što su održani izbori, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ispalio je da će sadašnji premijer Fadil Novalić dobiti još jedan mandat.

Uporedo s tim, špekuliralo se o imenima ministara, kao i rekonstrukciji pojedinih ministarstava.

No, iako se ime Fadila Novalića činilo zacementirano uz funkciju premijera, prema saznanjima Raporta ili, bolje reći, sve glasnijim pričama unutar Centrale SDA, aktuelni premijer izgubio je čini se bezrezervno povjerenje šefa stranke.

Tako Izetbegović sve više razmišlja da poziciju premijera ponudi Ameru Bukviću, direktoru BBI banke. Prema nekim izvorima, to je već i učinio.

Odnos Izetbegovića i Bukvića imao je svoje uzlete i padove, ali uglavnom su bili dobri, a najviše ih povezuje biznis.

Izgradio zavidnu karijeru

Upravo je u poslovnom svijetu Bukvić sebi izgradio zavidnu karijeru. Obrazovanje je stjecao u Maleziji, Japanu i Velikoj Britaniji, na London Business Schoolu i na Oxfordu. Od 2006. na čelu je BBI banke, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH.

Organizator je “Sarajevo Business Foruma”, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom koja svake godine okuplja stotine biznismena i privrednika iz cijelog svijeta.

No, ako bi mu bila i ponuđena pozicija premijera FBiH, vidjet ćemo hoće li je Bukvić i prihvatiti.