Svijet

Suze, strah i vješala u Afganistanu: Talibani obećavaju toleranciju, ali njihovi vojnici provode teror

Budućnost života u Afganistanu pod vlasti talibana i dalje je pod velikim znakom upitnika za žene, djevojčice i manjine, iako aktualna talibanska administracija insistira kako će poštivati ljudska prava i prava žena.

Talibanska vjerska policija ponovno je na ulicama, no u većini gradova za sada se samo upoznavaju s građanima i pristojno ih pozivaju da se pridržavaju šerijatskog zakona. CNN izvještava kako u gradu Ghazniju stišću ruke prolaznicima i predstavljaju im se.

Na ophodnji kroz tržnicu u Ghazniju okupili su sve prodavače, i održali im kratko predavanje o šerijatskom pravu. “Odnosite se prema svojim suprugama prema islamskom zakonu,” kazali su im, “i pazite da se pokriju.”

Državna zgrada ružičastih zidova u istom gradu donedavno je služila kao sjedište Ministarstva za ženska pitanja. Danas je to Ministarstvo za promoviranje vrlina i sprečavanje poroka. CNN-ovi novinari razgovarali su s čelnikom novog ministarstva, Mawlavijem Abdullahom Mohammadom, koji im je objasnio kako je njihova uloga potaknuti Afganistance da prigrle islamističku vladavinu, te da postoje stroga pravila kako to učiniti.

“Djelujemo u skladu s šerijatskim zakonom,” kazao im je Mohammad. “Prvo, obavijestimo ljude o dobrim djelima. Propovijedamo im, i predajemo im poruku na lijep način. Drugi put, isto tako im ponovimo. Treći put, govorimo im malo grublje.”

Pravila za djelovanje policije napisana su u malom bloku s plavim koricama, koja je podijeljena svim službenicima. Mohammad uvjerava novinare kako je zgrabiti nekoga za ruku, istući ga ili mu poslati pismo upozorenja protiv pravila Islamskog Emirata. “Ako je netko to učinio, to je čin samonametanja,” kazao je.

No, situacija na terenu je, barem za sada, daleko od idealne. U glavnom gradu Kabulu, vjerska policija pretukla je muškarca Wahida jer je “nosio zapadnjačku odjeću” i jer je na mobitelu imao fotografije muškaraca. Za CNN je rekao kako je policija znala tući homoseksualce i prije nego što su talibani došli na vlast, no sada strahuje za svoj život.

Čak i kada postupaju prema pravilima, vjerska policija može biti brutalna. U gradu Heratu, novinarska ekipa vidjela je četvero leševa izloženih javnosti, obješenih lancima za građevinske dizalice. “Otmičare ćemo ovako kažnjavati,” stoji na natpisu koji je visio jednom od leševa s vrata.

Za žene, ključno je pitanje hoće li se moći i dalje obrazovati - što je bio jedan od rijetkih neupitnih uspjeha zapadne intervencije u Afganistanu. Prošlog su mjeseca talibani objavili kako će se nastava u razredima iza šestog održavati samo za dječake.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi pozvao je u Dohi u utorak međunarodnu zajednicu da sarađuje s talibanskim vlastima, uvjeravajući ih kako će oni tako moći zaustaviti nesigurnost i pozitivno sarađivati sa svijetom, no odbio je prihvatiti bilo kakve obaveze po pitanju obrazovanja djevojaka.

Čelnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane u ponedjeljak da prestanu kršiti svoja obećanja, te da dopuste ženama raditi i omoguće pristup svim razinama obrazovanja za žene i djevojčice. Čak osamdeset posto afganistanskog gospodarstva je neformalno, a u njemu žene imaju presudnu ulogu. Guterres je istaknuo kako se bez rada žena afganistanska ekonomija i društvo nemaju šanse oporaviti.

U konačnici, talibani stvaraju Afganistan u kojem se niko neće buniti na brutalnost policije i boraca, jer će svi koji bi mogli biti njihove žrtve pobjeći. Kako navodi Index.hr, gdje će završiti deseci hiljada tih izbjeglica, vrijeme će pokazati.