Politika

Šarović: Dosta je bilo više. Dodiku ne vjerujem ništa, njegovo ponašanje graniči sa ludilom

Sastanak lidera opozicije u Republici Srpskoj održan je danas u Istočnom Sarajevu. Ovaj sastanak je organizovao Mirko Šarović.

Nakon održanog sastanka medijima se obratio lider SDS-a Mirko Šarović koji je kazao da se na dnevnoj vazi dešavaju neke stvari koje su vezane za političku scenu u našoj zemlji. Istaknuo je da su govorili o nekoliko tema ali da su se dotakli i postupaka Milorada Dodika.

"Govorili smo o tri glavne teme. Dakle, protesti koji su prije 15 dana održani u Banjoj Luci, različite incijative Milorada Dodika o prenošenju nadležnosti BiH na RS i predstojeći vbanredni izbori u Prijedoru koji bi trebali da se održe kako je naveo CIK 12. decembra ove godine", kazao je Šarović na samom početku.

Između ostalog, on je kazao da nastavljaju sa aktivnostima pripreme koje se tiču protesta jer kako kaže aktuelna vlast nije ispunila niti jedan zahtjev od građana.

" Ni kada su u pitanju ostavke, procesuiranja odgovornih za razne zloupotrebe. Nije ispunjen osnovni zahtjev koji se odnosio na sprečavanje medijskog mraka. Opozicija snažno se protivi aktivnostima koja dovode u opasnost ovaj entitet. Podržat ćemo isključivo legitimno prenošenje nadležnosti, a to je u Parlamentu BiH", najavio je Šarović.

Osvrnuo se i na jednostrane odluke koje bi prizivale rat te kazao da su one apsolutno neprihvatljive.

"Nasilno i bilo koja druga metoda koja bi dovela u pitanje živote ljudi, prizivala haos, za nas su potpuno neprihvatljive", rekao je Šarović.

Danas je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije kazao kako će podržati sve što se dogovore sve tri naroda u BiH, a Šarović je to ovako prokomentirao:

"Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je takva da predsjednik SNSD-a treba ozbiljno da se zamisli. On je rekao da je za poštivanje Dejtona, te suvereniteta i teritorijalnog integireta BiH. Za njega je neprihvatljiva bilo kakva odluka koja bi ugrozila mir i sigurnost u BiH, ali i cijelom regionu", naveo je Šarović, dodavši:

"Dosta je bilo više. Ljudi osvjestite se. Ne postoji niti jedna ideja koja bi bila bitnija od nečijeg života. RS može da napreduje samo u miru. Ko god rizikuje mi ćemo se protiv njega boriti. Ne vjerujem Dodiku ništa, on je najveći problem za RS. Onim putem koji on ide nije dobar. To se graniči sa ludilom", kazao je Šarović.