Vijesti

Prvi potez novog glavnog tužitelja: Smijenio tužiteljicu koja ‘ne može raditi visoku korupciju’. Umjesto nje dolazi Diana Kajmaković

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić preuzeo je funkciju. Već prvog dana napravio je nekoliko kadrovskih promjena.

Kako je potvrđeno Raportu, Kajganić je za šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju imenovao Dianu Kajmaković, umjesto Ozrenke Nešković.

Naime, na nedavno objavljenom razgovoru bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić, šefa OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, kojem je prisustvovala i Nešković, ona je kazala kako se "visoka korupcija ne može raditi". Nešković je bila i jedna od pomoćnica Tadić.

Biografija tužiteljice Kajmaković:

Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela 1991. godine kao pripravnik u Opštinskom sudu II, gdje je radila do marta iste godine, nakon čega pripravnički staž nastavlja na Višem javnom tužilaštvu u Sarajevu. Nakon položenog pravosudnog ispita 1993. godine, u Opštinskom tužilaštvu II u Sarajevu, obavlja poslove stručnog saradnika sve do 1995. godine, kada počinje raditi na mjestu zamjenika opštinskog tužioca u Opštinskom tužilaštvu II u Sarajevu. Godine 2003. imenovana je za kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u maju 2008. godine. Edukator je Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih konferencija i seminara iz oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Tokom 2009. godine bila je sudionik studijskog putovanja u SAD-a, usmjerenog na usavršavanje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u skladu sa najboljom međunarodnom praksom. Član je Radne grupe za izradu Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za brobu protiv organiziranog kriminala u periodu od 2009. do 2012. godine. Takoñer, pohađala je specijalističku obuku za rad u Zajedničkim istražnim timovima za Jugoistočnu Evropu.

Vodila je predmet u slučaju Zijad Turković i drugi, okarakterisan kao najznačajniji poslijeratni predmet usmjeren protiv organiziraog kriminala u BiH. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a cijela grupa na ukupno 95 godina.