Politika

Udruženi diplomatski poduhvat Vučića i Milanovića za BiH po Dodikovoj i Čovićevoj mjeri

Iako često u sukobu i takmičenju u nacionalizmu, šovinizmu, populizmu, predsjednici Srbije i Hrvatske našli su zajedničku tačku na kojoj obojica udruženo vrše protisak zarad svog interesa.

Aleksandar Vučić i Zoran Milanović jučer su tako demonstrirali ono što su već javno ispalili - da se po pitanju BiH slažu 90 posto.

Naime, udruženi diplomatski poduhvat predsjednika Srbije i Hrvatske jučer je jasno pokazao u kojem smjeru idu i šta su to stvari oko koji se 90 posto slažu.

Prvo je stigla obavijest da je u Beogradu Vučić primio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića ili kako su ga srbijanski tabloidi nazvali - ključnog čovjeka.

Vučić je Čovića predstavio kao 'predstavnika hrvatskog naroda u BiH'. Time je jasno rečeno da zvanični Beograd ne priznaje odnosno da ignorira insituticije države. Čović je naime jedan od tri čelnika Doma naroda BiH i predsjednik stranke koja učestvuje u vlasti na nivou BiH i Federacije BiH.

Vučić se s Čovićem složio da je za izbornu reformu u BiH potrebno osigurati 'legitimno predstavljanj' što u suštini znači osigurati HDZ-u sigurni prolaz na izborima.

Nekoliko sati poslije, u Zagrebu je Milanović primio Milorada Dodika. I to po istom principu kao i što je u Vučić Čovića - kao predstavnika srpskog naroda, iako je Dodik član Predsjedništva BiH.

Rezultat sastanak je bio isti - osigurati legitimno predstavljanje.

Jasno je da osovina Vučić-Milanović pokušava BiH svesti na prostor u kojem žive tri naroda, bez jasno definiranih insitucija. U tom svojstvu Vučić je pozvao i Izetbegovića - kao predstavnika bošnjačkog naroda, a ne kao jednog od šefova Doma naroda BiH ili šefa stranke koja formira vlast na državnom i federalnom nivou.

Sam pristan Izetbegovića na ovu matricu u suštini znači pristanak na takvu definiciju države BiH u kojoj je besmisleno kominucirati s strukturama vlasti nego to trebaju uraditi navodni etnički predstavnici.

Cilj je jasan - praviti pritisak za izmjene Izbornog zakona koje odgovaraju samo nacionalnim strankama.