Svijet

Ni u laboratoriji, ni na pijaci životinja: Virus je nastao nekoliko mjeseci prije Wuhana?

Koronavirus je vjerovatno prešao na ljude prvi put u južnoj Kini i to mjesecima prije izbijanja epidemije u gradu Wuhanu, otkrila je nova studija, piše Russia Today.

Mapirajući "mrežu" gena koronavirusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača koje predvodi genetičar sa Cambridge univerziteta utvrdio je da je prva infekcija Covid-19 mogla nastati još u septembru južno od Wuhana.

Patogen je mogao imati čovjek koji ga je nosio prije nego što je virus mutirao u smrtonosniji oblik.

"Virus je možda prije nekoliko mjeseci mutirao u konačni oblik koji utječe na ljude, ali je ostao unutar slijepog miša, druge životinje ili čak čovjeka nekoliko mjeseci a da nije inficirao druge ljude", rekao je genetičar Peter Forster.

On i dalje radi na istraživanju o porijeklu virusa, a kako je naveo, virus se počeo širiti među ljudima između 13. septembra i 7. decembra.

Već neko vrijeme kruže različite kontroverzne priče o nastanku virusa, a američki predsjednik Donald Trump optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Trump je u više navrata optuživao tu zemlju za "zataškavanje" u ranim fazama njenog izbijanja, insistirajući na tome da je Svjetska zdravstvena organizacija pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.