Životni stil

Recept za prste polizati: Fantastična torta s mrkvom i orasima idealna za jesen

Ovu klasičnu tortu od mrkve punite s ukusnom kremom i nasjeckanim orasima te ju poslužite kao slatku poslasticu uz šoljicu čaja u bilo koje doba dana. Ovaj recept svidjet će se svim ukućanima

Sastojci

  • 230 ml biljnog ulja, plus dodatak za nauljiti lim
  • 100 g jogurta
  • 4 velika jaja
  • 1 i ½ kašikice ekstrakta vanilije
  • ½ narandže, s koricom
  • 265 g brašna
  • 335 g smeđeg šećera
  • 2 i ½ kašikice mljevenog cimeta
  • ¼ svježeg muškatnog oraščića, sitno naribanog
  • 265 g mrkve (otprilike tri mrkve), naribane
  • 100 g grožđica
  • 100 g oraha, nasjeckanih (po želji)

Za kremu

  • 100 g malo posoljenog maslaca, omekšanog
  • 300 g šećera u prahu
  • 100 g mekog sira

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nauljite dno i stranice kalupa za torte. U zdjeli umutite ulje, jogurt, jaja, vaniliju i narandžinu koru. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, cimet i muškatni oraščić s prstohvatom soli. Pobrinite se da nema grudica šećera.

U suhe sastojke dodajte mokre, zajedno s mrkvom, grožđicama i polovicom orašastih plodova, ako ćete ih koristiti. Dobro izmiješajte da se smjesa sjedini.

Smjesu pecite 25-30 minuta. Ostavite da se ohladi.

Kako biste napravili kremu, istucite maslac i šećer u glatku smjesu. Dodajte polovicu mekog sira i ponovno istucite. Dodajte prvi dio kreme i nakon nje ostatak smjese. Prelijte preostalom kremom i pospite preostalim orasima. Torta se čuva u frižideru. Najbolje je jesti na sobnoj temperaturi.