Pravljenje eklera izgleda kao težak posao, posebno za manje iskusne domaćice, međutim sada možete napraviti ekler tortu koja se ne peče. Isto je kremasta kao i obični ekleri, samo ćete je mnogo brže napraviti.
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 1 kesica praška za puding sa ukusom vanile
- 50 g šećera
- 10 ml esencije vanile
- 100 g šlaga
- 400 g keksa četvrtastog
Glazura:
- 80 g šećera
- 15 g kakaoa
- 20 ml mlijeka
- 50 g putera
Priprema:
- U vatrostalnu posudu stavite na dno keks.
- Mlijeko zagrijavajte na šporetu sa šećerom, vanilin šećerom i pudingom.
- Sve vrijeme miješajte žicom.
- Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.
- Nakon što se ohladio u puding umiješajte umućen šlag.
- Zatim stavite polovinu smjese preko keksa, pa opet keks, pa fil, pa keks.
- Za glazuru pomješajte u šerpici mlijeko, šećer i puter, otopite pa dodajte kakao.
- Prelijte preko keksa.
- Ostavite 2 sata da se ohladi u frižideru.