Svijet

Kamp se prazni. Poljski zvaničnik: Bjeloruske vlasti autobusima odvode migrante sa granice

Zvaničnik poljske vlade je izjavio danas da bjeloruske vlasti autobusima odvoze migrante koji su dane proveli u improvizovanom kampu na bjeloruskoj strani istočne granice sa Poljskom.

"Dobio sam informaciju da je Lukašenko osigurao prve autobuse u koje se migranti ukrcavaju i odlaze. Kamp kod Kuznice se polako prazni", izjavio je Mačej Vasik, zamjenik poljskog ministra unutrašnjih poslova, a prenosi agencija AP.

Nije jasno gdje su migranti odvedeni, a informacije koje su iznijeli zvaničnici je teško provjeriti zbog ograničenja sa kojima se novinari suočavaju u radu sa obje strane granice, ocjenjuje agencija AP.

Irak je apelovao na svoje građane da se vrate kući, govoreći im da je put u EU zatvoren. Prvi letovi zakazani su za četvrtak.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta javila je da je migrantima osigurano sklonište u logističkom centru na granici, čime im je nakon mnogo dana omogućeno da spavaju u zatvorenom prostoru, a ne u šatorima na otvorenom.

Od 8. novembra, velika grupa ljudi sa Bliskog istoka zaglavljena je na graničnom prelazu sa Poljskom u nadi da će ući u Evropsku uniju.

Većina njih beži od sukoba ili beznađa kod kuće i ima za cilj da stignu do Njemačke ili drugih zapadnoevropskih zemalja.