Vijesti

Jadranka Kosor o predsjedniku Srbije: “Asocijacija na Vučića mi je slika njega sa puškom iznad Sarajeva”

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor za beogradski list “Danas” je govorila o 30. godišnjici opsade Vukovara, stanju u regionu, odnosu država na prostoru bivše Jugoslavije…

Naročito je zanimljiv bio njen odgovor na pitanje “kako Kosor vidi unutrašnje prilike u Srbiji koje se prepoznaju i kao signal spremnosti da autokratska vlast silu ispolji i spolja”, u kojem se dotakla i aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučić.

Ratna prošlost

– Ne znam kako da objasnim činjenicu da Vučić vlada tako dugo…, a i nije to moj posao. Ne znam kako se jedan dio ljudi još nije probudio.

Vučić je jedini lider ne samo u Evropi već i šire u svijetu koji ima ratnu prošlost. Ja ne mogu da zamislim da Vučić jednog dana bude čelnik jedne od država Evropske unije. Prva asocijacija kada se kaže Vučić meni je slika njega iznad Sarajeva sa puškom, ili kako nosi pivo Šešelju u sanduku, ili on u Glini, u Hrvatskoj, 1995. godine, kako urla na skupu – Ovo nikad neće biti Hrvatska.

Njegove veliko-srpske pretenzije su bile javne i zabilježene su. Nije to bilo prije 600 godina… Takvi lideri, po logici stvari, ne bi smjeli i mogli da budu dobrodošli u EU.

Vučić iz mlađih dana: Njegove pretenzije ostale su javno zabilježene

Bila sam svjedokinja jednog dobrog razdoblja između Srbije i Hrvatske, kada je predsjednik bio Boris Tadić. Tadić je bio u Hrvatskoj, bio je na Ovčari, Vukovaru i izrazio žaljenje u ime Srbije. To je bio veliki korak. U Vukovaru smo zajedno, Tadić, tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i ja razgovarali sa porodicama žrtava, nestalih, i Hrvata i Srba. I to je bio sastanak za pamćenje.

Slučaj nestalih osoba

Pokazali smo da možemo! Od tada je, međutim, počelo sve da se urušava. Od vremena Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, saradnja je nepostojeća.

Oni su se samo fotografisali. Kao bivša premijerka, u vrijeme kada je Vučić došao u Hrvatsku, govorila sam da ne možemo polemisati o činjenici da je on izabrani predstavnik Srbije, ali da bi, uprkos tome, morao da izrazi lično žaljenje zbog svoje ratne prošlosti, jer je u ime države to već učinio Tadić. Tada nam se u slučaju nestalih osoba, koje je najteže, narugao. I preko toga se prešlo tek tako… - izjavila je Kosor.