Svijet

Na pomolu novi veliki sukob! Washington: ‘Ma, nećemo to priznati Putinu…‘; Kremlj: ‘Ma, je li?‘

Ponovo je zaiskrilo na liniji Moskva - Washington. Nad njihovim vezama počinju se nadvijati tamni oblaci koji će se pretvoriti u olujne tek možda za dvije i po godine. Te dvije velesile mogle bi prekinuti diplomatske odnose, ali eventualno tek u maju 2024. godine, iako je moguće i prije.

Dvojica američkih kongresmena, demokrata iz Tennesseeja Steve Cohen i republikanac Joe Willson iz Južne Karoline, uputila su rezoluciju Zastupničkom domu Kongresa da se ne prizna izborni legitimitet Vladimira Putina ako se kandidira i pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji koji će se održati na proljeće 2024. godine.

Dakle, Amerikanci prijete da neće priznati Putinovu pobjedu na sljedećim izborima! Oni, naime, ne prihvataju sporne promjene ruskog ustava kojima se dosadašnji Putinovi mandati (tri koja je već odradio i ovaj četvrti koji traje i istječe 2024. godine) brišu ili, kako ruski to nazivaju, "anuliraju" te se ima pravo kandidirati još (najmanje) dva puta na predsjedničkim izborima 2024. godine, ali i onima 2030. godine.

Predsjednički mandat u Rusiji traje šest godina, a Putin bi, ako se oba puta kandidira i pobijedi, mogao postati jedan od ruskih vladara koji su najduže na tronu - najmanje do 2036. kada će imati 84 godine! Na vlast je došao 2000. kao 48-godišnjak.

Američki kongresmeni ne priznaju promjene ustava kojima Putin sebi osigurava tako dugu vladavinu, iako je na referendumu 78 posto Rusa zaokružilo "da". Sociološki institut Levada, kojemu je rusko ministarstvo pravosuđa prišilo oznaku "stranog agenta", što se u ruskim medijima mora naglašavati kada ga se spominju (recimo njima je bilo zabranjeno da rade ispitivanja javnog mnijenje o nedavnim parlamentarnim izborima), objavio je istraživanje po kojem se oko 48 posto Rusa protivilo tome.

No, Kremlj se odmah oglasio. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nazvao je prijedlog američke rezolucije "žalosnim, smiješnim i agresivnim" te da se ne može "to smatrati prijateljskom gestom". Vladimir Džabarov, predsjednik Odbora za međunarodnu politiku ruskog parlamenta, bio je izravniji: ako SAD ne prizna Putinovu pobjedu, pa i ako prihvati ovaj prijedlog rezolucije, odnosi dviju zemalja bit će prekinuti!

"Siguran sam da tako nešto neće proći u Kongresu, ali ako ipak usvoje, to će značiti samo jedno, prekid odnosa", direktan je Džabarov.

I Konstantin Kosačov, zamjenik predsjednika Gornjeg doma ruskog parlamenata Vijeća federacije, nazvao je prijedlog rezolucije "eklatantnim primjerom miješanja u unutarnje stvari suverene države kakva je Rusije" te da je već sada počelo američko miješanje u ruski izborni proces.

Putin je prije nekih mjesec dana izjavio da još nije odlučio hoće li se ponovo kandidirati na izborima jer ima vremena, a i da ne namjerava odgovarati na pitanja o svom mogućem nasljedniku.

"Da, ustav mi daje takvu mogućnost, ali o tome još ne razmišljam, niti sam donio odluku. Ima vremena", rekao je Putin u nedavnom razgovoru s Hadley Gamble, novinarkom američkog CNBC, na energetskom forumu u Moskvi.

"Razgovori o toj temi destabiliziraju situaciju jer ona mora biti mirna, stabilna i staložena, da svi organi vlasti i sve državne strukture i institucije rade bez stresa te da mirno gledamo u budućnost", naglasio je Putin.