Region

Kurti: Ne trebaju nam novi sporazumi Tuđman – Milošević

Premijer Kosova u tehničkom mandatu Aljbin Kurti održao je online konferenciju za novinare. Na njoj je vrlo otvoreno i oštro govorio o razlozima zbog kojih je nedavno smijenjen u Skupštini Republike Kosovo, te zaprijetio demonstracijama ukoliko se na neustavan način pokuša izabrati novi premijer ili napravi dil priotiv Kosova..

Posebno je kritičan bio prema specijalnom izaslaniku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Kosova i Srbije Richardu Granellu, te predsjedniku Kosova Hashimu Thaciu.

Granella je optužio za državni udar. Rekao je da je već prvog dana kada je izabran za premijera američki izaslanik vršio pritisak da se bezuslovno ukinu takse na robu iz Srbije. Naveo je i da je Granell odmah prihvatio ideju razmjene teritorija između Srbije i Kosova, da ga detalji tog plana nisu zanimali, već samo potpisi. Kurti tvrdi da za je administraciju predsjednika Donalda Trumpa (bilo) bitno samo da se napravi bilo kakav dogovor.

"Protiv sam bilo kakvih teritorijalnih rješenja. Vidjeli smo kako je to izgledalo kroz dilove Tuđmana i Miloševića u Bosni i Hercegovini i to ne trebamo ponoviti. Niti jedno selo neće htjeti da završi na pogrešnoj strani", rekao je Kurti.

Dodao je da se svi bore za to da budu dio Evropske unije.

"Čemu onda sporazumi o teritorijama", upitao je.

Jedan od učesnika press konferencije upitao je da li je premijer Kosova vidio mape, te naveo da i Granell, kao i novoimenovani izaslanik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak tvrde da takvo nešto ne postoji, Kurti je rekao da nije vidio nikakve karte.

No, rekao je da su njegovi i savjetnici predsjednika Thacia imali sastanak na kojem je rečeno da bi se tri općine na Kosovu priključile Srbiji, dok bi općina Preševo, bez istoimenog grada, pripala Kosovu. Sjeverna Mitrovica bi ostala u sastavu Kosova. Reaktivirala bi se i ideja formiranja zajednice srpskih općina.

"Ništa u svemu što je mojim saradnicima rečeno nije uključivalo da Srbija prizna Kosovo", rekao je Kurti.

Upitan zašto Thaci zagovara razmjenu teritorija i nove granice na Balkanu, on je rekao da se predsjednik Kosova "boji zatvora, ovdje ili u inostranstvu".

Ustvrdio je i da se nastoji pod izgovorom pandemije koronavirusa provesti plan, kako ljudi ne bi protestirali na ulicama. No, upozorio je da bi se demonstracije upravo i desile ako bi neko pokušao provesti takav plan.

"Nikada nije bilo razgovora o dijalogu s Srbijom. Dobio sam poziv da učestvujem u razmjeni teritorija", ustvrdio je Kurti.

On je poručio da se ne boji korumpiranih pojedinaca, ma gdje bili, te da je na čelu snažnog pokreta koji će se oduprijeti.