To što neka namirnica gotovo nema kalorija, ne znači da je bezukusna. Baš naprotiv - takve namirnice se često mogu se integrisati u razne recepte, upravo zato što su lagane.
Ako se trudite da jedete zdravije ili vam je cilj da smršate, u ishranu možete da uvrstite namirnice koje gotovo da nemaju kalorija, piše Večernji.ba.
Tikvice
Na 100 g tikvica ide 15 kalorija. Tikvice su bogate mineralima, vlaknima i raznim vitaminima. Imaju sve karakteristike super zdravog obroka. Bogate su vodom (95 odsto vode), ali posebno se ističe sadržaj kalijuma – jer podstiče probavu. Fosfor kojeg sadrže je neophodan za ćelije, kosti i zube. Kalcijum i magnezijum u tikvicama također su izvrsni za kosti, piše Fenix-magazin.
Ljute papričice
Ljute papričice sadrže 28 kalorija na 100 grama. Sadrži kapsaicin (prirodni alkaloid iz ljute paprike), koji je jako dobar u borbi protiv holesterola.
Začini
Biber, kurkuma, kari, kim … začini ne dodaju kalorije jelima, ali vam omogućuju smanjenje unosa soli i smanjenje količine dodanih masti. To znači da se apsorbira 30 odsto manje triglicerida nego u jelima bez začina.
Krastavac
Bogat vodom i mineralima (posebno kalijumom), krastavac je posebno niskokalorično povrće (10 kcal / 100 g). Krastavac sadrži mnoge vitamine (vitamin B, vitamin C, vitamin A i vitamin E).
Gljive
Gljive su jako lagana hrana i stoga se mogu pripremiti na razne načine. Imaju samo 25 kcal na 100 g, a također su bogate proteinima. Gljive također sadrže puno vode i bogate su vlaknima pa su dobre i za “ravan stomak” ako se redovno konzumiraju. Ali, pazite da gljive ne prepečete ili predugo pržite kako ne bi upile previše ulja.