Svijet

Stigao u još jednu zemlju u Evropi: 13 putnika koji su doputovali u Nizozemsku pozitivni na omikron

Potvrđeni su novi slučajevi novog soja omikrona u Europi.

Kako javlja BBC, 13 putnika koji su avionom doputovali iz Južne Afrike u Nizozemsku pozitivno je na novu varijantu koronavirusa. 

Nizozemske zdravstvene vlasti saopćile su da je od oko 600 putnika, koji su jučer s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz južne Afrike, 61 pozitivan na koronavirus.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Kada su u petak doputovali u Amsterdam, putnici iz Južne Afrike satima su čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Novinarka New York Timesa Stephanie Nolen je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

U Europi je novi soj potvrđen u Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, a sada i u Nizozemskoj.