Politika

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar: Izbora mora biti bez obzira na blokade. Sve drugo bio bi sunovrat demokratije

U zgradi Delegacije EU krenula je nova runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona, a na sastanku su sad bili predsjednik CIK-a Željko Bakalar te bivši član CIK-a, sada član koalicije 'Pod lupom' Vahidin Šehić.

Bakalar je nakon sastanka kazao da je veliko pitanje možemo li očekivati izbore po novom Izbornom zakonu.

"Međunarodna zajednica traži modul po kojem bi napravili izmjene Izbornog zakona. Na ovim razgovora će sudjelovati predstavnici više političkih stranaka. Mi smo ukazali na probleme organizacijske prirode. Sve izmjene koje trebaju da uslijede, moraju uslijediti vrlo brzo. Postoji potreba da se uloži maksimalni napor da se u nekoliko mjeseci svi akti pripreme", naveo je Bakalar.

On je istakao da je on tokom razgovora bio fokusiran na proceduralne i tehničke stvari, jer je potrebno da se izbori organiziraju, bilo po novim ili starim prvilima.

"Početkom godine moramo raspisati izbore. Mi ćemo se prilagođavati svim blokadama i opstrukcijama, mi smo to navikli. Mi smo uz pomoć međunarodne zajednice održali izbore. Ako bude blokada i opstrukcija potrudit ćemo se da izbore provedemo. Glavna poruka je da izbora mora biti. Sve drugo bi bio sunovrat demokratije", naveo je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Šehić je kazao da proces mora biti transparentan.

"Nakon sastanka s liderima uvijek su izjeve različite. Treba da postoji odgovornost prema građanima, ako bude izmjena treba ih što prije napraviti. Krajnji rok treba biti januar", naveo je Šehić.