Svijet

Pfizer u centru velikog skandala: Namjerno širili dezinformacije o vakcini AstraZenece?!

Britanska TV stanica Channel4 emitirala je ekskluzivan prilog u kojem navode da je farmaceutski div Pfizer optužen jer je plaćao stručnjacima da diskreditiraju AstraZenecinu vakcinu i to na način da se govori da ono uzrokuje rak te da nije sigurno za imunosno ugrožene pacijente.

Navodno je prezentacija u kojoj je to izrečeno održana na edukativnom seminaru u Kanadi, ali prilog ne navodi koliko je takvih 'edukacija' bilo ili se radi o izoliranom događaju, prenosi Lider.

Pfizer je naravno oštro demantirao tvrdnje da je želio potkopati AZ vakcinu, navodeći da su prezentacije 'pogrešno pripisane' američkom farmaceutskom divu i da ih je provela treća strana.

Još jedno otkriće iz istrage sugerira da su troškovi proizvodnje Pfizerove vakcine koštali samo 76 penija po injekciji, a budući da on navodno naplaćuje vladi Ujedinjenog Kraljevstva 22 funte po dozi, to predstavlja povećanje od gotovo 3.000 posto na proizvodnu cijenu.

Naravno, i tu je informaciju Pfizer demantirao te ju je nazvao 'vrlo netačnom', dodajući da u obzir nisu uzete cijene kliničkih studija, proizvodnje i distribucije.

Na edukacijama u Kanadi navodno su se pokazivali slajdovi prepuni dezinformacija, uključujući tvrdnje da bi tehnologija vakcina koju koristi AstraZeneca mogla dovesti do toga da se ono ugradi u genetski kod primatelja, što izaziva tumore.

Profesor, sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe za vakcine koja je razvila AstraZenecu, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o njemu.

'Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko cijepljenja može ugroziti njihove živote', rekao je.

Odgovarajući, glasnogovornik Pfizera rekao je: 'Pobijamo svaku sugestiju da je Pfizer nastojao potkopati naučna nastojanja drugih. Naš je prioritet uvijek bilo dobivanje visokokvalitetnih, dobro podnošljivih i učinkovitih vakcina što je brže moguće kako bismo pomogli u zaustavljanju ove smrtonosne pandemije.'