Magazin

Blagotvorno djeluje na organizam. Heljdopita, šampion zdravlja i ukusa

Evo jela koje je pojam i za najdosljednije ljubitelje zdrave hrane.

Heljdopita je među jelima po blagotvornom utjecaju na naš organizam u samom vrhu, piše Nova.rs.

Sastojci za heljda palačinke:

300 g integralnog heljdinog brašna, 400 g integralnog pšeničnog brašna, 1 jaje, 2 kašičice soli, 2 kašike ulja, 1 dl mlijeka, mineralna gazirana voda.

Za fil: 2 jajeta, 200 g starijeg – uzrelog kajmaka, 250 g bijelog sira – najbolje ovčijeg, 100 ml kisele pavlake, oko 1,5 dl mlijeka, ½ kesice praška za pecivo, malo putera ili margarina.

Priprema:

KORAK 1: Dobro izmiješati so, heljdino i pšenično brašno, pa dodati umućeno jaje, vodu, mlijeko i ulje. Sve umutiti žicom ili mikserom u smjesu nešto gušću od one za obične palačinke. Željena gustina se postiže odmjeravanjem količine tekućine i brašna.

KORAK 2: Ispeći malo deblje palačinke od klasičnih, pri čemu je važno koristiti tavu istih dimenzija kao sud u kome će se kasnije peći pita.

KORAK 3: Za fil pomiješati umućena jaja, kajmak, izmrvljen sir, kiselu pavlaku, mlijeko i prašak za pecivo, kako bi se dobila čorbasta smjesa srednje gustine.

KORAK 4: Sud za pečenje pite obložiti pek-papirom, pa onda slagati naizmjenično palačinku i fil, dok se ne utroši sav materijal. Gornja površina treba da se završi sa filom i nekoliko kockica putera.

KORAK 5: Tako složenu heljdopitu prije pečenja izrezati na komade željene veličine, pa ubaciti u rernu zagrijanu na 200°C . Peći je dok odozgo lijepo ne porumeni (tridesetak minuta).

Posluženje

Ova heljduša lijepo ide uz domaće kiselo mlijeko ili jogurt.