Životni stil

Bez mlijeka i kvasca: Napravite mekana slatka peciva koja se tope. Tajna je u jednom sastojku

Mekano tijesto od kefira punjeno narančom i grizom daje ovom slatkom pecivu savršen okus. Naravno, vi možete puniti ovo pecivo i nutelom, sirom, džemom ili nečime što imate kod kuće. Naš prijedlog je da isprobate i ovo neobično punjenje. Zahvaljujući kefiru tijesto je mekano i lako se oblikuje, pa je lako za pripremu.

Sastojci za tijesto:

120 ml kefira
1 jaje
20 g šećera
100 g putera
300 g brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za punjenje:

1 narandža
60 g šećera
20 g skroba
1 kašika griza

Priprema:

Kefir, jaje, šećer dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte puter sobne temperature i sjedinite. Zatim pomiješajte mokre i suhe sastojke i umijesite glatko tijesto. Stavite tijesto u vrećicu za zamrzivač i odložite. Narandžu prelijte ključalom vodom, isijecite, pa u blenderu usitnite sa korom. Dodajte šećer i škrob i sjedinite u blenderu. Na kraju dodajte griz i promiješajte.

Tijesto razvucite tanko u obliku pravougaonika, premažite dobivenom filom i urolajte. Dobro zatvorite, pa isijecite ukoso. Stavite u posudu za pečenje obloženu papirom, pa premažite vodom ili istopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.