Vijesti

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv 13 političara iz RS zbog napada na ustavni poredak. Naredne sedmice saslušanja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini počelo je slati pozive na saslušanja političarima iz RS, prije svega predsjednicima parlamentarnih stranaka i šefovima klubova poslanika iz NSRS u sklopu istrage u slučaju „Napad na ustavni poredak“.

Kako saznaje Raport, u ovom predmetu protiv 13 osoba postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo napada na ustavni poredak. Riječ je o osobama koji su predlagači zakonskih rješenja i zaključaka koje je proteklih sedmica donijela Narodna skupština RS. Oni su se tiču početka procesa, kojeg je Milorad Dodik nazvao prijenosom nadležnosti sa države BiH na entitete u oblasti indirektnih poreza, pravosuđa i sigurnosti.

Pozive za saslušanje dobili su predsjednik DNS-a Nenad Nešić, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik Ujedinjene srpske Nenad Stevandić, predsjednik SPS-a Goran Selak.

Oni koji se ne odazovu pozivu, suočavaju se sa kaznom od 5.000 KM ili prinudnim dovođenjem.  

U pozivu Tužilaštva BiH navodi se kako se vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela "napad na ustavni poredak" i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić ranije nam je kazao kako tužilaštvo o ovom slučaju ne može davati više informacija.