Iako većina smatra da je baš onaj recept prema kojem oni prave palačinke pravi, postoje neka univerzalna pravila, koja će vam pomoći da izbjegnete osnovne greške.
Previše miješanja
Vjerovatno imate potrebu da razbijete baš svaku grudvicu brašna, ali oprez je neophodan. Smjesa se ne smije previše miješati ili miksati jer će se gluten razvijati i tijesto će postati elastično, što znači da će palačinke, na kraju, biti gumaste.
Premalo strpljenja
Tijesto za palačinke, posebno ono za klasične, treba kratko odstajati. Kako bi palačinke bile savršene, smjesu pokrijte i pustite da stoji do pola sata.
Nedovoljno ugrijana tava
Ako tava nije zagrijana, tijesto će se beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste ga eventualno podmazali. Testirajte temperaturu malom količinom tijesta.
Prečesto okretanje palačinki
Suzdržite se od okretanja sve dok s donje strane palačinka ne poprimi zlatnu boju. Pažnja je posebno bitna kod američkih palačinki jer bi mogle izgubiti pahuljastu teksturu.