Sport

Duško Tošić završio transfer Miralema Pjanića: Poslao sam privatni avion iz Beograda za Sarajevo

Duško Tošić praktično nije ni završio fudbalsku karijeru, a već se pokazao kao izuzetno sposoban i vrstan menadžer. O tome kako je postao fudbalski agent govori u intervjuu za srbijanski Kurir. Priča je nevjerovatna, kao za neki film.

Glavni krivci za to da Duško Tošić postane fudbalski menadžer jesu bivši trener Besiktasa Sergen Yalcin i bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić. Skroman kao i uvijek, Duško počinje svoju priču.

"Svaki početak je težak, tako i u menadžerskom poslu. Ušao sam u odijelo, a da nisam zvanično završio karijeru. Evo, kako se to desilo. Imao sam nekoliko ponuda ovog ljeta, ali ja sam čekao Besiktas. Htio sam da karijeru završim u samo dva kluba, ili u Crvenoj zvezdi, ili u Bešiktašu. U Turskoj je smanjen broj stranaca i ja sam čekao da se poveća kvota. Sjedim ja tako u Istanbulu sa trenerom Besiktasa Sergenom Yalcinom, čekam da se otvori to jedno mjesto stranca, a on mi kuka, treba mu vezni igrač. Sjetim se odmah Pjanića, kontaktiram njegovog agenta Nermina Čengića i bukvalno za nekoliko minuta završimo transfer. Trener Sergen Yalcin nije mogao da vjeruje da je dobio igrača Barcelone. Bio je u čudu."

Realizacija transfera Miralema Pjanića, tačnije njegov potpis za Besiktas bio je za film i sve to u režiji Duška Tošića.

"Pjanić je htio u Istanbul. Ali, vrijeme je bilo problem. Bio je 2. septembar, morao je do ponoći da dođe i potpiše kako bi bio licenciran za Ligu šampiona. Nije bilo vremena za avionske linije. Tada sam poslao privatni avion iz Beograda za Sarajevo, kojim je Pjanić stigao u Istanbul. Bukvalno smo poslije ljekarskih pregleda, posao završili četiri minuta prije ponoći. Bilo je nevjerovatno! Eto, posrećilo mi se, da prvi transfer bude veliko ime."

Duško Tošić se menadžerskim poslom bavi tek tri meseca, a uspeo je da završi nekoliko velikih transfera. Jedan od njih je svakako pozajmica Miralema Pjanića iz Barselone u Besiktas, događaj koji je početkom septembra digao čitavu Tursku na noge.